Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sulkapallon eurooppalaiset kärkipelaajat mittelevät EM-mitaleista Vantaalla – Huipputasolta kokemuksia hakee aikuisten turnauksessa myös 14-vuotias pelaajalupaus Nella Nyqvist

Vantaan Energia-areenalla pelataan ensi viikolla tiistaista lauantaihin huipputason sulkapalloa. Lajin aikuistason Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Sekajoukkueiden EM-kisoihin osallistuu kahdeksan maata. Isäntämaan kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Saksa, Skotlanti ja Tanska. Toisessa lohkossa ovat Englanti, Hollanti, Ranska ja Venäjä.

Vaikka kyseessä on aikuisten turnaus, suomalaisittain kisojen mielenkiintoisin pelaaja ei ole vielä aikuinen. Nella Nyqvist, 14, tuskin tulee yltämään näissä karkeloissa mainetekoihin, mutta Euroopan paras ikäisistään tytöistä hän joka tapauksessa ihan virallisestikin on.

Viime maaliskuussa Nella voitti – vielä 13-vuotiaana –alle 15-vuotiaiden EM-kultaa ja oli syksyllä alle 19-vuotiaiden tyttöjen EM-kotikisoissa pronssilla.

– Aivan mahtavaa päästä pelaamaan tosi hyviä pelaajia vastaan ja saada kokemusta, josta on varmasti myöhemmin paljon hyötyä, kertoo Helsingfors Badminton Clubia edustava ja Helsingissä asuva Nyqvist. Hän edusti Suomea aikuisten arvokisoissa jo viime vuonna mies- ja naisjoukkueiden EM-kisoissa Ranskassa.

– Voitto tai edes tietty pistemäärä ei ole näissä peleissä tavoitteena. Mutta pääsenpä näkemään, kuinka paljon on vielä harjoiteltava, jos aion aikuisena olla tosi hyvä.

Vantaalaisen Airi Mikkelän lopetettua menestyksekkään uransa viime vuonna on Nella Nyqvist kenties Suomen tämän hetken paras naispelaaja.

– Ainakin lähellä, Nella itse arvioi. Tarkoittanee sitä, että vastuuta on Vantaalla tiedossa.

Ihan ensimmäiset aikuisten arvokisat on edessään vantaalaislähtöisellä Anton Monnbergilla, 21, joka on juniorina edustanut useasti Suomea sekä EM- että MM-areenoilla.

– Haastajana ilman muuta lähdemme. Onhan lohkossamme muun muassa Tanska, joka on paperilla kisojen ylivoimaisesti kovin joukkue, sanoo Simonkylästä pari vuotta sitten Helsingin puolelle muuttanut Monnberg.

Hän edusti aiemmin vantaalaista Östersundom IF:ää, joka kaksi vuotta sitten yhdistyi helsinkiläisen Driven kanssa. Monnberg on nyt sekä Helsingissä että Vantaalla toimivan fuusioseura Badminton Unitedin pelaaja.

– Miesten nelinpeliä toivon jossakin EM-ottelussa pääseväni pelaamaan, hän tuumii. Yleisö ei lehtereille pääse.

– Olisihan se hienoa, jos olisi yleisöä ja tunnelmaa, kun miesten arvokisoja kerrankin pelataan Suomessa, Monnberg toteaa.

– Mutta en usko, että sillä on pelisuoritukseen paljonkaan vaikutusta.

Poikkeusoloista huolimatta Vantaalla pelaa eurooppalaisen sulkapallon kirkkain kärki, sillä kaikki maajoukkueet marssittavat kentälle parhaat pelaajansa. Jokaisessa ottelussa pelataan viisi peliä: miesten ja naisten kaksinpeli, miesten ja naisten nelinpeli sekä sekanelinpeli.

Anton Monnbergin ja Nella Nyqvistin lisäksi Suomen joukkueeseen kuuluvat alle 19-vuotiaiden poikien viime syksyn EM-pronssimitalisti Joakim Oldorff, Tokion olympialaisiin tähtäävät Kalle Koljonen ja Eetu Heino sekä Valtteri Nieminen, Anton Kaisti, Jesper Paul, Jenny Nyström, Iina Suutarinen, Mathilda Lindholm, Hanna Karkaus ja Nella Siilasmaa.

Monnbergin lisäksi aikuisten arvokisojen ensikertalaisia ovat Nieminen ja Paul. Suomen joukkueen päävalmentajana on indonesialainen, Anu Niemisen äitiysvapaasijaisena toimiva Teguh Santoso apunaan Ville Lång. Pelaavat kokoonpanot ilmoitetaan aina vasta ottelupäivänä.

Lue myös:

Ville Lång haluaa saada sulkapalloilun Suomessa uudelle tasolle – "Jos en onnistu, saa seuraava ukko tulla yrittämään"

Jos Tokion olympiapaikat jaettaisiin nyt, vantaalainen sulkapalloilija Airi Mikkelä saisi nousta kisakoneeseen – "Hyvältä näyttää, takana ei ole kovin montaa uhkaajaa"

Suomen naissulkapallon ykkösnimi palasi Tanskasta Vantaalle: "Olen kasvanut paljon"