Talousohjelma valmistui – Vantaan velan kasvulle on nyt esitetty rajat

Talousohjelma katsoo pitkälle. Pitkäaikainen asukaskohtainen lainamäärä tulee pyrkiä Vantaalla pitämään enintään 4 200 eurona asukasta kohden vuonna 2025. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaan kaupunki perusti viime keväänä tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan, jonka tehtävänä oli laatia talouden tasapainoittamiseen tähtäävä ohjelma päätöksenteon pohjaksi.

Puolueiden edustajista koostunut toimikunta kokoontui viimeisen kerran tammikuun lopussa.

Ohjelma toimii virkamiesvalmistelun pohjana, mutta vasta tuleva valtuusto päättää talouden tulevien vuosien linjauksista.

Ohjelman tiedoksi merkitsemisen yhteydessä asiaan jätettiin kaupunginhallituksessa viime maanantaina neljä pöytäkirjalausumaa. Niissä korostetaan, ettei tällä valtuustokaudella tehdä enää talouslinjauksia. Lausumissa viitataan myös Vantaan ratikka -hankkeeseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.) toimi myös tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan puheenjohtajana.

–  Toimikunnan tehtäväksi annettiin laatia ehdotus seuraavan valtuustokauden talouden reunaehdoista ja talouslinjauksista. On kevään kuntavaaleissa valittavan valtuuston tehtävä päättää, toteutetaanko ohjelmaa ja millaisin keinoin tavoitteisiin päästään. Osa valtuustoryhmistä halusi tätä myös pöytäkirjalausumilla korostaa.

Toimikunta teki säästöä tuovia ja tuottavuutta lisääviä toimenpide-ehdotuksia myös kuluvalle vuodelle. Ne hyväksyttiin valtuustossa osana vuoden 2021 budjettia.

Sopeutustoimia tehdään rankimmin kuluvana vuonna, mutta tiukkaa talouskuria on pidettävä myös tulevina vuosina.

Talouden tasapainottaminen edellyttää 20–40 miljoonan euron vuosittaisia toimenpiteitä aina vuoteen 2023 saakka. Puolet toimenpiteistä tulisi olla sellaisia, että niiden vaikutukset jäävät pysyviksi.

Tuleville vuosille ohjelmaan ei ole kirjattu mitään euromääräisiä säästöehdotuksia eri toimialoille. Sen sijaan ohjelma asettaa päättäjille tavoitteita. Se kuvaa esimerkiksi sitä, miten vuosikatteen tulisi tulevina vuosina kehittyä ja miten velkaantumista tulisi tulevina vuosina rajoittaa.

Pitkäaikainen asukaskohtainen lainamäärä tulee ohjelman mukaan pyrkiä Vantaalla pitämään enintään 4 200 eurona asukasta kohden vuonna 2025. Jos Vantaan ratikka päätetään rakentaa, lainamäärä voi kohota korkeintaan 4 600 euroon per asukas.

Taloutta tullaan ohjelman mukaan tulevina vuosina laittamaan kuntoon esimerkiksi kilpailuttamalla, lisäämällä palvelujen kustannustehokkuutta, hyödyntämällä digitalisaatiota ja kehittämällä ennaltaehkäisevää toimintaa.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut