Kameroilla varustetut lennokit ja helikopterit tarjoavat menestyville harrastajille mahdollisuuden työllistyä vaikkapa rakennesuunnitteluun tai erilaisiin visuaalisiin ja teknisiin tehtäviin, kirjoittaja toteaa.
Vantaalla asuu paljon hienoja nuoria, joilla on hyviä harrastuksia vastapainona koulunkäynnille. Koronapandemian ja laman myötä monet lapset ja nuoret kärsivät yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä. Tarjoaako Vantaa tarpeeksi monipuoliset harrastusmahdollisuudet?
Paras lääke ikävään kehitykseen on tarjota nuorille puitteet monipuoliselle harrastamiselle. Kaikilla perheillä ei ole varaa kalliisiin harrastuksiin kuten jääkiekkoon, jalkapalloon tai moottoriurheiluun. Taloudellisista syistä perheet joutuvat eriarvoiseen asemaan.
Vantaalle tarvitaan harrastustilat nuorille, jotka haluavat rakentaa koottavia lentokoneita tai muita pienoismalleja. Tilat mahdollistavat joko harrastuskerhojen pyörittämisen tai pienoismallien rakentamisen itsenäisesti omaan tahtiin.
Pelkkä luokkahuone ei ole ratkaisu harrastustilojen tarpeeseen, koska pienoismallien pitää antaa rauhassa kuivua. Lisäksi tiloissa pitää olla tehokas koneellinen ilmanvaihto, koska pienoismallien rakentamiseen käytetään voimakkaita liimoja ja lakkoja.
Juhlapuheissa puhutaan lasten ja nuorten huomioimisesta, mutta olin lievästi sanoen yllättynyt, että valtuuston kokouksessa 25. tammikuuta ei asialle riittänyt ymmärrystä tai kiinnostusta. Jättämääni valtuustoaloitteeseen lähti mukaan vain yksi vasemmistoliiton valtuutettu. Jari Jääskeläinen koki samoin, että Vantaalle tarvitaan pienoismalleista kiinnostuneille nuorille harrastustilat.
Nykytrendi on kauko-ohjattavien lennokkien eli dronejen lennättäminen. Laitteet ovat yleistyneet monessa perheessä. Yhä useammalla ammatilla on kosketuspintaa droneihin, esimerkiksi pelastusalan, logistiikka- ja valvontatehtävissä.
Siksi tarvitaan ohjaajien ja lennättäjien harrastustoimintaa ruohonjuuritasolta alkaen. Askartelu ja pienoismallien rakentelu edistää tätä tavoitetta. Kädentaitojen harjoittaminen ei mene koskaan hukkaan.
Kameroilla varustetut lennokit ja helikopterit tarjoavat menestyville harrastajille mahdollisuuden työllistyä vaikkapa mainoskuvaukseen, rakennesuunnitteluun tai erilaisiin visuaalisiin ja teknisiin tehtäviin.
Pienoismallitilojen puuttuminen Vantaalla haittaa juniori-, nuoriso-, ja kilpailutoimintaa. Tilojen on säilytystiloineen oltava riittävän isot, hyvin valaistut ja kunnolla tuuletettavissa. Naapurikunnissa kuten Helsingissä, Espoossa, Keravalla, Porvoossa ja Järvenpäässä nämä tarpeet on otettu asiallisella tavalla huomioon.
Olisiko Vantaankin aika tarjota riittävät puitteet alan harrastajille. Meillä on kuitenkin maan ainoa kansainvälisen statuksen täyttävä lentokenttä kaupungissamme.
Tekemäni valtuustoaloitteen tavoitteena on tarjota radio-ohjattavien lennokkien rakentajille ja lennättäjille asianmukaiset tilat harrastukselleen sekä mahdollisuus verkostoitua ja edistää harrastusta nuorison parissa, mikä vahvistaa työllistymistä näille aloille.
Vantaan kokoisessa kaupungissa hanke ei voi kaatua kustannuksiin.
Jarno Eskelinen, vaaliehdokas (sd.) kaupunginvaltuutettu. teknisen lautakunnan ja tarkastuslautakunnan jäsen