Poikkeusaika saa lapset ja nuoret oireilemaan – Viljanen: Väkivaltainen käytös lisääntynyt kouluissa

Väkivalta peruskouluissa on lisääntynyt. Väkivalta on rajumpaa kuin ennen. Oppilaiden väliset konfliktit eskaloituvat isommiksi välienselvittelyksi. Teräaseita takavarikoidaan enenevässä määrin. Myös ne, joilla ei aiemmin ole ollut käytösongelmia ajautuvat konflikteihin.

Näin kertoi kaupunginjohtaja Ritva Viljanen keskiviikon tiedotustilaisuudessa välittäen viestiä lasten oireilusta Vantaan kouluista.

– Koronan aiheuttama poikkeustilanne on rikkonut nuorten arjen normaalia rakennetta ja aiheuttanut oireilua ja epätoivottavaa käytöstä, Viljanen totesi.

Jalkautuvan nuorisotyön havaintoja on, että nuoret kokoontuvat varsinkin kauppakeskuksiin kuten Dixiin, Myyrmanniin ja Martsarin Ostarille. Nuorten ahdistus ja turhautuminen lisää häiriökäyttäytymistä ja päihteiden käyttöä. Myös poliisi on viestinyt ilmiöstä.

Rikosilmoitus kymmenien nuorten joukkotappelusta Tikkurilan asemalla – Poliisi huolissaan Dixissä oleskelevista nuorista

Kaupungin sosiaalipalveluiden viestin mukaan yksinäisyys ahdistaa lapsia ja nuoria. Oppimisvaikeudet korostuvat ja pudokkuuden ja syrjäytymisen riski kasvaa. Tästä kärsivät etenkin etäkoulua käyvät lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat.

Myös perheiden ongelmat vaikuttavat lapsiin ja nuoriin.

Kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalse kertoi, että valtion myöntämällä koronatuella on pystytty lisäämään oppilashuollon resurssia kuten kuraattoreita ja psykologeja. Heitä voi tavata myös etänä.

Sen sijaan kaupungin tarjoamista nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista on suuri pula.

Harrastustoiminnan käynnistäminen helmikuun alussa oli lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta odotettu päätös.

Apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand sanoi, että harrastustoiminnan avaaminen ei välttämättä palvele niitä nuoria, jotka viettävät aikaa asemilla ja kauppakeskuksissa. Osalle näistä nuorista nuorisotalolla käyminen on harrastus.

Vantaa tuo pk-seudun koronanyrkin pohdittavaksi, voisiko nuorisotaloja avata perjantai-illoiksi.

Lue myös:

Mielipide: Nuorisotilojen avaaminen on vaikea asia – riskejä on arvioitava perusteellisesti

Valtaosa pitää maskia oppitunnilla, luokkien välillä isoja eroja – Maskitonta nuorta ei pelota tartunta eikä karanteeni

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut