Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Mielenterveyspalveluihin pääsemistä on helpotettava

Mielenterveyspalveluja on oltava helposti saatavilla ja ammattilaisia riittävästi vastaamaan tarpeita, kirjoittaja korostaa.

Mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet varsinkin nuorilla ja syventäneet monien ihmisten henkistä pahoinvointia. Liian usein omien ongelmien kanssa jäädään kamppailemaan yksin monestakin syystä.

Suomessa hoitoon hakeutumisen kulttuuri on syyllistävää. Alan ammattilaisista on myös pulaa ja Vantaalla mielenterveyden maksuttomat keskusteluajat ovat jatkuvasti varattuja.

Jotta myös maksuttomiin mielenterveyspalveluihin pääsyä ilman lähetettä voidaan helpottaa, tulee henkilöstöresurssien olla riittävät. Vantaan kaupungin tulee palkata lisää työntekijöitä mielenterveyspalveluihin. Tähän suunnattu raha vähentää pahoinvoinnista ja ongelmien kasaantumisesta aiheutuvia kuluja ja on valtava edistys mielenterveysongelmien sekä niistä seuraavan inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi.

Terapiatakuun ja maksuttoman psykoterapiakoulutuksen kansalaisaloitteet ovat ehdottoman tärkeitä, sillä on vastuutonta jättää ihmiset elämään omien mielenterveyden ongelmiensa kanssa vailla apua. Myöskään kaupungin roolina ei tule olla palveluihin pääsyn vaikeuttaminen.

On hienoa, että viime aikoina on viestitty näkyvästi varsinkin terapiaan liittyvän stigman purkamiseksi ja hoitoon hakeutumisen kynnyksen madaltamiseksi. Edellytys on myös, että palveluja on helposti saatavilla ja ammattilaisia riittävästi vastaamaan tarpeita. Nämä asiat tulee hoitaa kuntoon.

Jiri Mäntysalo, vaaliehdokas (komm.)

Lue myös:

Vantaalla koulutetaan 60 kokemusasiantuntijaa – Tavoitteena luoda valtakunnallinen malli

Mielenterveyspalveluihin pääsemistä halutaan nopeuttaa – kansalaisaloite terapiatakuusta etenee eduskunnan käsittelyyn