Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Kilpailuttamisessa piilevät miljoonasäästöt – Usein kilpailutetaan kuitenkin vasta kun on pakko eikä suunnittelulle jää aikaa

Kyky kilpailuttaa vaihtelee, kirjoittaja toteaa.

Talouteen saa helpotusta kilpailutukseen panostamalla. Vantaan budjetista valtaosa on ostoja, jotka kaupungin tulee kilpailuttaa.

Vuodelle 2021 ostoja on noin 800 miljoonan euron arvosta. Jos panostus säästää 2 prosenttia, toteutuu jo 16 miljoonan leikkaus. Ja 5 prosenttia on jo 40 miljoonaa.

Budjetin ennustettu tappio on edellä mainitusssa haarukassa. Saavutettava säästö on siten potentiaalisesti merkittävä.

Pidän 2 prosentin säästöä realistisena, vaikka ostoista kaikki eivät käytännössä ole kilpailutettavia.

Kyky kilpailuttaa vaihtelee. On kyse sekä osaamisesta että resursseista. Usein kilpailutetaan vasta, kun on pakko tai hanke jo alkamassa. Näin suunnittelulle ei jää aikaa ja toimittajan vaihtuminen tuntuu riskiltä.

Kriteerit asetetaan siten, että vanha tuttu voittaa varmasti. Mikään ei parane, paitsi hinta toimittajan näkökulmasta. Epäselvä kilpailutus johtaa valituksiin ja hankinta viivästyy edelleen. Ilma on sakeana skandaalinkärystä.

Se oikea tapa on ajoissa kertoa tulevasta kilpailusta sekä tutustua hintatasoon ja tarjontaan. Tulee myös pohtia yhteistyötä naapureiden kanssa ja oppia kokemuksista. Ja sitten valita kilpailutustapa sekä hinnan ja laadun painoarvot.

Miltä kuulostaisi ”ranskalainen urakka”, jossa hinta on kiinnitetty ja kilpailtava asia on laatu? Hyvällä valmistelulla ei maksettaisi liikaa ja saataisiin parasta tarjolla olevaa laatua.

On selvää, että säästön voi myöhemmin tyriä huonolla tuotannolla. Ja poliitikot voivat toiminnallaan tuhota kilpailun jo etukäteenkin. Kaverilta kun olisi kiva ostaa.

Miten edettäisiin Vantaalla? Ensinnäkin hankinta tulee tunnustaa tukifunktion sijaan strategiseksi toiminnaksi.

Vantaa.fi:n mukaan hankintatoiminnossa on noin 30 henkilöä. Arvatenkin kaupungilla on lisäksi 10–15 muuta päätöikseen hankintoja tekevää henkilöä. Siten jo miljoonan lisäpanostuksella saadaan iso loikka osaamisessa sekä karkeasti kolmanneksen lisäys resursseihin.

Jo 1 prosentin säästö kaupungin ostoissa toisi panostuksen 10-kertaisesti takaisin.Eikö siinä ole lisäpanoksille perustetta kerrakseen? Mielestäni kyllä.

Jyrki Virtanen, DI kuntavaaliehdokas (kesk.)