Vaaliareena: Sopeuttaako Vantaa talouttaan kuntavaalit sivuuttaen?

Kirjoittajan mielestä juuri nyt ei pitäisi naulata kiinni pysyviä taloustavoitteita, vaan antaa huhtikuussa valittavan uuden valtuuston ryhtyä ensi töikseen käsittelemään kaupungin taloudellista tilannetta.

Vantaalla ollaan nyt valmistautumassa vuosia kestävään talouden saneeraamiseen.

Koronakriisi menee jossain vaiheessa ohi, mutta kaupungin suunnitelmissa on jo ensi vaalikauden loppuun ulottuvat, pysyvät sopeutukset. Näin puolueiden enemmistö päätti niin sanotun tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnan viimeisessä kokouksessa. Todellisuudessa kyse on koko ajan ollut säästöistä, leikkauksista ja veronkorotuksista.

Kaupungin valtapuolueet sanovat, ettei säästölista sido mihinkään. Silti se on ohjenuora, kun virkamiesjohto valmistelee tulevien vuosien talousarvioita. Näin rautaista logiikkaa kuulee harvoin.

Suomessa järjestetään huhtikuussa kuntavaalit, joissa Vantaallakin valitaan uusi valtuusto. Jos talouslinjaukset lyödään lukkoon jo nyt, se sitoo vaalien jälkeistä valtuustoa tavalla, joka ei kuulu kuntademokratiaan.

Virkamiehet sanovat, että ensi vuoden valmistelu on jo aloitettava. Ikään kuin vaalit olisivat vain pakollinen muodollisuus. Äänestätte, mitä lystäätte, mutta sama kova linja jatkuu.

Eikö ole vantaalaisten äänestäjien asia päättää, millaista talouslinjaa he tukevat?

Suomen talouteen liittyy paljon epävarmuutta. Jos kattavat koronarokotukset saadaan vietyä ripeästi läpi, voi toipuminen alkaa nopeastikin. Vastaavasti pandemian pitkittyminen voi viedä talouden uuteen alamäkeen.

Siksi juuri nyt ei pitäisi naulata kiinni pysyviä tavoitteita.

Kaupungin talouteen on suhtauduttava vakavasti ja vastuullisesti. Mutta niin pitää suhtautua myös kuntademokratiaan ja ihmisten äänioikeuteen. Kun uusi valtuusto on valittu, sen pitää ensi töikseen ryhtyä käsittelemään kaupungin taloudellista tilannetta.

Koronasta toipuminen ei voi olla vain kuntatalouden saneeraamista palveluita leikkaamalla. Vantaa ei toivu kriisistä nopeammin sillä, että kirjastot ovat kiinni sunnuntaisin.

Nyt pitää koota keinoja, joilla kaupunkilaiset voivat toipua raskaan korona-ajan sosiaalisista, inhimillisistä ja terveydellisistä, myös mielenterveydellisistä ongelmista. Painopisteen pitää tällöin olla lapsissa, nuorissa ja ikäihmisissä.

Antero Eerola, vaaliehdokas (vas.) Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj. Uudenmaan Vasemmistoliiton varapj.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut