Dixin katveeseen jääneen Tikkurin tontille suunnitellaan asumista sekä lisää liike- ja toimistotiloja – 1980-luvun kauppakeskuksen kohtalo ratkeaa lähivuosina

Nyt pohditaan 1980-luvulla valmistuneen Tikkurin kauppakeskuksen tulevaisuutta. Tikkurilan ydinkeskustassa olevalle tontille halutaan rakentaa asuntoja sekä lisää liike- ja toimistotiloja, mutta millä tavalla, se ratkennee lähivuosina. Arkisto/Armi Suojanen

Kaavoitus: Kiinteistönomistaja haluaa, että Tikkuri pysyy elävänä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kauppakeskus Tikkuri sijaitsee niin Tikkurilan ydinkeskustassa kuin vain voi. Rautatieaseman viereen 1980-luvulla rakennettu Tikkuri on kuitenkin jäänyt asemalle 2015 ja -17 valmistuneen toimisto- ja liikekeskus Dixin varjoon.

Niin Tikkurin vuokralaiset kuin asiakkaatkin miettivät, mikä on nelikymppisen rakennuksen kohtalo, kun Tikkurila sen ympärillä uudistuu. Kiinteistön omistajat, Mrec Investment Management Oy ja Alma Property Partners, uskovat valoisaan tulevaisuuteen ja ovat alkaneet suunnitella, millaiseksi Tikkuri voisi muuttua nopeimmillaan vielä tällä vuosikymmenellä.

Suunnittelun suuntaviivat on vetänyt Vantaan kaupunki Tikkurilan kaavarungossa, joka tullee päätöksentekoon kevään aikana. Kaavarungon mukaan Tikkurilan keskusta-alueelle sijoitetaan aiempaa enemmän asumista, liiketilaa, palveluita ja toimistotilaa.

Tikkurin ja sen viereiselle Raha-aseman, niin sanotun mutteritalon tontille kaavaillaan hybridikorttelia, johon voisi rakentaa asuntoja, palveluita ja toimitilaa.

Raha-aseman kiinteistöllä on useita omistajia, joista Tikkuri on yksi.

Suunnittelu on vasta aihiovaiheessa, siksi kaikki vaihtoehdot ovat auki.

Kaikki vaihtoehdot punnitaan.

Toimitusjohtaja Tomi Grönlund, Mrec Investment Management

– Kaikki on mahdollista ja kaikki vaihtoehdot punnitaan, sanoo toimitusjohtaja Tomi Grönlund Mrec Investment Management Oy:stä.

Hän korostaa, että mitään päätöksiä ei ole tehty, ei edes Tikkurin purkamisesta, vaikka Tikkurilan keskustaan mahtuu uusia tai isompia rakennuksia oikeastaan vain vanhaa purkamalla.

Suunnittelu vaatii monenlaisia selvityksiä, kuten rakennushistoriallisen ja maaperäselvityksen.

– Perustamisolosuhteet tai kiinteistön tekninen nykykunto eivät ole ihanteelliset. Tikkurin alla on yhdeksän metriä savimaata ennen kalliota, Grönlund kertoo.

Tikkurissa on pinta-alaa 14 000 neliömetriä, josta liiketiloja on 8 500 neliötä. Sen lisäksi on toimisto- ja varastotiloja. Suunnitelmissa on kasvattaa kaikkia näitä tiloja. Armi Suojanen

Kiinteistönomistajat ja Vantaan kaupunkisuunnittelun arkkitehdit ovat pitäneet alueesta työpajoja viime syksynä. Seuraavaksi kiinteistönomistajien arkkitehdit esittelevät suunnitelmiaan kaupungille. Kaupunki on muun muassa esittänyt toiveen elokuvateatterista, kertoo Tikkurilan vs. aluearkkitehti Seppo Niva.

Grönlund sanoo, että suunnitelmissa halutaan yhdistää palvelut, kahvilat, ravintolat, asuminen ja työpaikat siten, että kauppakeskus pysyy elävänä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Ihmisten pitää viihtyä ja heille pitää olla tarjolla elämyksiä.

– Ja yrityksille paras mahdollinen toimintaympäristö.

Tikkurissa on nykyisin tilaa 14 000 neliömetriä, josta liiketiloja on 8 500 neliötä. Sen lisäksi on toimisto- ja varastotiloja. Tarkoitus on kasvattaa näitä kaikkia tiloja.

Tikkuri tuli Mrec Investment Managementin ja Alma Property Partnersin omistukseen joulukuussa 2019. Sitä ennen Citycon oli myynyt kauppakeskuksen Cerberus Capital Managementille 2017.

Kiinteistökehittäjä Mrec Investment Management kiinnostui Tikkurista, koska sen sijainti on niin keskeinen.

– Näemme, että Tikkurilan alue kehittyy jo itsessään ja siellä on suuri muuttovoitto.

Myös Vantaan ratikan suunnittelu lisäsi kiinnostusta sijoittamiseen, kun Tikkurilasta tulee raiteiden kohtauspiste.

Tikkurilan keskusta kehittyessä Tikkuri ei halua jättäytyä syrjään.

– Muutoksessa kannattaa olla mukana, Grönlund summaa.

Tikkurilan keskustassa on toinenkin kiinteistö, jossa suunnitellaan uudistuksia. Tikkurin naapurissa, Asematie 1–3:ssa, on ollut jo vuosia kaavailuja muun muassa asuntorakentamisesta. Ne eivät kuitenkaan ole edenneet, mutta nyt voidaan katsoa, miten Asematie 1–3:n suunnitelmat nivoutuisivat Tikkurin vastaaviin.

Lue myös: Dixin viereen halutaan uutta – nämä Tikkurilan vanhat maamerkit aiotaan purkaa

Lue myös Tikkuria edeltäneestä rakennuksesta: Miljoonatalo on Tikkurilan kadonnut maamerkki

Sodanjälkeisen arkkitehtuurin tyypillinen edustaja seisoo vielä Tikkurilan keskustassa

Tikkurila kasvaa

Suunnittelun suuntaviivat ulottuvat 20 vuoden päähän

Tikkurilan alueen kaavoituksessa varaudutaan siihen, että asukkaita voisi tulla 10 000 lisää ja työpaikkoja 4 000.

Kaavarungossa määritellään suunnittelun reunaehtoja Tikkurilan kehitykselle noin vuoteen 2040.

Kaupungin tavoitteena on ohjata rakentamista siten, että kantakaupungista tulee "vireä, laadukas ja toiminnallisesti sekoittunut" ja se tiivistyy vaiheittain.

Tikkurilan keskusta-alue tiivistyy. Alueelle sijoittuu entistä enemmän asumista, liiketilaa, palveluita ja toimistotilaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut