Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa hankkii lisää hätämajoituspaikkoja – Huomioon otetaan myös perheet ja naiset

Asuminen: Tarkoituksena on järjestää majoitusta myös päihteettömille, joista osa voi kokea päihdeongelmaisille tarkoitetun hätämajoitustilan turvattomaksi.

Vantaa hankkii lisää paikkoja asunnottomien hätämajoitukseen.

– Uusien paikkojen hankinnan valmistelu on jo käynnissä. Hankinnassa turvataan vantaalaisten kiireellinen majoitus niin, että majoituspaikka järjestyy samana päivänä myös virka-ajan ulkopuolella, kertoo vs. palvelupäällikkö Minna Ryhänen Vantaan aikuisten ja nuorten palveluista.

Tällä hetkellä asumispäivystyspalveluita tarjoavan Koisorannan palvelukeskuksen kapasiteetti ei ole riittävä ja sen tarjoamat palvelut on suunnattu lähinnä päihdeongelmaisille.

Uusien paikkojen hankinnan taustalla on viime lokakuussa Asunnottomien yöhön osallistuneiden vantaalaisten valtuutettujen huoli siitä, että asunnottomia jää kaduille. Hätämajoituspaikkojen lisäämisestä tehtiin valtuustoaloite, jonka allekirjoittivat kaikki valtuustoryhmät.

Ryhäsen mukaan tavoitteena on jatkossa paitsi lisätä asumispäivystyspaikkoja ja -palveluja myös turvata palvelut nykyistä paremmin kriisitilanteissa erilaisille asiakasryhmille.

– Hätämajoitusta voivat tarvita hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevat vantaalaiset, myös perheet ja naiset, muistuttaa Ryhänen.

Huomioon otetaan myös päihteettömät, joista osa voi kokea päihdeongelmaisille tarkoitetun hätämajoitustilan turvattomaksi.

Kuinka paljon uusia paikkoja hankitaan?

– Hankinta ja kilpailutus ovat vielä alkuvaiheessa, joten lopullista asiakaspaikkatilannetta ei voida vielä ilmottaa. Tärkeintä on, että kaikille asiakkaille löytyy tilapäinen asumispaikka, josta voi siirtyä omaan vuokra-asuntoon, Ryhänen vastaa.

Varmaa on, ettei Koivuhaassa sijaitsevaan Koisorantaan voi suunnittella lisäpaikkoja, koska rakennusoikeutta ei ole enää jäljellä.

Uudet asiakaspaikat tulevat Ryhäsen mukaan "ensisijaisesti Vantaalle".

Hätämajoituksessa on nimen mukaisesti kyseessä väliaikainen akuuttiin hätään apua tuova ratkaisua.

– Hätämajoituspalvelua tarjotaan siksi aikaa, että pidempiaikainen ratkaisu järjestyy. Tavoitteena on aina mahdollisimman nopea pääsy normaaliin vuokra-asumiseen.

Vantaalla oli vuonna 2020 yhteensä 251 asunnotonta, joista 37 oli pitkäaikaisasunnottomia. Vuoden 2020 aikana Koisorannan asumispäivystyksessä yöpyi 244 henkilöä. Heistä miehiä oli 192.

Koisorannassa asumispäivystys tarkoittaa yhteismajoitusta.

Koronapandemia on osaltaan vaikeuttanut asunnottomien tilannetta myös Vantaalla. Pandemian aikana moni aiemmin avoimena olleen tilan aukioloa on rajoitettu.