Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin 500 vantaalaislasta aloittaa syksyllä maksuttoman, kaksivuotisen esikoulun – Toimipisteet arvotaan maaliskuussa

Osa vantaalaislapsista osallistuu ensi syksynä alkavaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun. Noin 500 5-vuotiasta aloittaa viskari-ryhmän sijaan eskarin. Esiopetus kestää kaksi vuotta.

Vantaan varhaiskasvatuksen tuore johtaja Mikko Mäkelä iloitsee, että Vantaa valikoitui mukaan opetusministeriön vetämään kokeiluun. Kokeilun tarkoitus on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta.

– Kokeilun avulla halutaan parantaa lasten varhaisia perustaitoja ja oppimista. Tähän sisältyy esimerkiksi sosiaalisten taitojen ja terveen itsetunnon vahvistaminen, Mäkelä kertoo.

Vantaalla kokeiluun osallistuu noin 20 prosenttia esiopetusta tarjoavista toimipisteistä. Päiväkodit valikoituvat opetus- ja kulttuuriministeriön suorittamassa arvonnassa maaliskuun aikana.

Alueiden valinnassa voidaan käyttää myönteisen erityiskohtelun periaatetta. Kokeilua halutaan suunnata alueille, joissa on keskimääräistä alhaisempi tulo- tai koulutustaso tai keskivertoa enemmän vieraskielisiä perheitä.

– Eli alueille, joiden lapsille kaksivuotisesta esiopetuksesta on eniten hyötyä, Mäkelä toteaa.

Valittujen päiväkotien vuonna 2016 syntyneet lapset saavat kutsun kaksivuotiseen esiopetukseen.

Kutsu lähetetään myös lähialueen 5-vuotiaille, jotka eivät ole varhaiskasvatuksen piirissä.

Muut lapset eivät voi hakeutua kokeiluun.

Lapsen osallistuminen kokeiluun perustuu suostumukseen.

Mikäli lapsi ei osallistu kaksivuotiseen esiopetukseen, hän voi edelleen osallistua varhaiskasvatukseen ja yhden lukuvuoden kestävään esiopetukseen oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna.

Mäkelä arvioi kokeilun kiinnostavan 5-vuotiaiden huoltajia jo senkin vuoksi, että neljän tunnin päivittäinen esiopetus on ilmaista.

Kaksivuotinen esiopetus alkaa Vantaalla myös syksyllä 2022, jolloin esikoulun aloittavat ovat vuonna 2017 syntyneet.

Tuolloin kokeilu toteutetaan samoissa toimipisteissä, jotka valikoituvat tänä vuonna mukaan.

Opetushallitus on laatinut kokeilulle opetussuunnitelman perusteet, jonka pohjalta Vantaalla laaditaan paikallinen opetussuunnitelma.

Koko maassa kaksivuotiseen esiopetukseen osallistuu 105 kuntaa.

Näiden lisäksi on valittu kokeilukuntia, jotka eivät järjestä kaksivuotista esiopetusta, mutta toimivat verrokkikuntina.

Lue vielä:

Vantaalla lasten määrä kasvaa yhden suuren päiväkodin verran vuodessa

Vantaa palkkaa päiväkoteihin 33 työntekijää tasaamaan eriarvoisuutta

Päiväkotien viestit siirtyvät lippulappusilta älylaitteelle – Varhaiskasvatuksen uusi järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain