Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juttua päivitetty | Sadistiseksi kuvaillun Koskelan murhatapauksen pääkäsittely alkoi ainakin osittain julkisena – Pojilla oli "rangaistusleikki"

Koskelan murhan pääkäsittely alkoi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Murhasta syytettynä on kolme 16-vuotiasta poikaa. Lisäksi yhtä poikaa syytetään uhrin ryöstöstä aiemmin viime syksynä, johon myös murhasyytetyt osallistuivat.

Oikeus on päättänyt, että oikeudenkäyntiä ei salata kokonaan, vaan salaamista pohditaan erikseen kunkin syytekohdan tullessa käsittelyyn. Salaamista pyysi mediatietojen mukaan uhrin vanhempien avustaja. Syyttäjä vastustaa salaamista.

Murhan käsittelyn odotetaan olevan vuorossa iltapäivällä. Aamupäivän aikana oikeudessa on käsitelty ryöstöä, jossa syytettyinä on siis neljä poikaa, ja aamupäivällä useita pahoinpitelyitä, joista syytettyinä on kolme poikaa. Eri mediat kertovat, että syyttäjän mukaan pojat olivat keksineet "rangaistusleikin", jonka varjolla uhria pahoinpideltiin toistuvasti.

Kahden uhrin kaverinaan pitämän pojan epäillään suunnitelleen uhrin ryöstön 4. elokuuta 2020. Pojat houkuttelivat uhrin Pasilaan Triplan ulkopuolelle tarkoituksenaan ryöstää tämän omaisuutta.

Uhrille tutut pojat käyttivät apunaan kahta muuta poikaa, joita uhri ei tuntenut. Uhri suostuteltiin myymään näille pojille "huumetta" foliokäärössä, jossa todellisuudessa oli sokeria. Kun uhri toimi näin, hänelle tuntemattomat pojat ryöstivät hänet lievää väkivaltaa käyttäen.

Uhrilta vietiin muun muassa kuulokkeet, jotka syytetyt myivät saadakseen rahaa. Syytetyt saivat kuulokkeista haastehakemuksen mukaan 15–20 euroa.

Uhrin tuntemat pojat olivat tekohetkellä 16- ja 15-vuotiaat ja ryöstön toteuttaneet pojat 16-vuotiaita.

Syyttäjä vaatii kahdelle uhrin tuntemalle pojalle ensisijaisesti tuomiota yllytyksestä ryöstöön nuorina henkilöinä tai vaihtoehtoisesti avunannosta ryöstöön nuorina henkilöinä. Toteuttajille syyttäjä vaatii tuomiota ryöstöstä nuorina henkilöinä tai vaihtoehtoisesti varkaudesta nuorina henkilöinä.

Ryöstön suunnitelleet pojat ovat syytteiden mukaan pahoinpidelleet uhria useaan kertaan marraskuussa 2020. Ainakin osa teoista on myös kuvattu. Tallenteet ovat jutussa todisteina.

6. marraskuuta 16- ja 15-vuotiaat pojat löivät syyttäjän mukaan kumpikin vuorollaan uhria avokämmenellä ainakin kahdesti kasvoihin. Ainakin osa lyönneistä on kuvattu ja videomateriaali on jutun todisteina.

13. marraskuuta samat pojat pahoinpitelivät uhria Koskelan sairaalan lähellä ja nyt mukana oli myös toinen ryöstön toteuttajapojista. Väkivallan muotokin oli edennyt avokämmenellä lyömisestä nyrkin iskuihin. Uhrilla oli ollut huulessaan ruhje, kun hän palasi sijoituspaikkaansa yöllä.

Helsingin poliisin nuorisoryhmän johtaja, ylikomisario Marko Forss on kuvannut tapausta Helsingin Uutisissa poikkeuksellisen raa'aksi.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, Forss sanoi.

Muokattu 17.2.2021 kello 11.19: Päivitetty kauttaaltaan kirjallisen syytehakemuksen mukaan. Kello 11.46: Lisätty tiedot pahoinpitelyistä ja päivitetty ryöstöjuttuun tieto, että suunnittelijat olivat samoja poikia. Kello 12.20: Lisätty tieto toisesta pahoinpitelykerrasta marraskuussa sekä vaihdettu kappaleiden järjestystä. Kello 12.46: Lisätty tieto "rangaistusleikistä".