Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKV siirtäisi Veikkauksen tuotot valtion budjettiin – Nykyinen järjestelmä ei riittävästi ehkäise pelaamisen haittoja

Rahapelaamisen haittoja voitaisiin vähentää jos Veikkauksen tuotot siirrettäisiin valtion budjettiin.

Näin katsoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), jonka mukaan rahapelijärjestelmä ei ole tähän mennessä riittävästi ohjannut Veikkausta ehkäisemään haittoja.

Veikkauksen tuottojen siirtäminen valtion budjettiin tukisi KKV:n mukaan ohjausjärjestelmän tavoitetta, johon kuuluu hyötyjen ja haittojen puntarointi koko kansantalouden näkökulmasta arvioiden.

Tällöin edunsaajien, kuten esimerkiksi monien järjestöjen, rahoitus ei riippuisi siitä, kuinka paljon suomalaiset häviävät rahapeleissä. Samalla muutos voisi tuoda ennakoitavuutta ja vakautta edunsaajien rahoitukseen.

– Jos pelihaittoja pyritään vähentämään aktiivisesti, Veikkauksen edunsaajat eivät pysty ennakoimaan rahoitustaan, koska pelihaittojen vähentämisellä olisi todennäköisesti vaikutusta edunsaajille jaettavien Veikkauksen tuottojen määrään, sanoo tiedotteessa KKV:n tutkimusprofessori Mika Maliranta.

Jos rahapelimonopoli ei toisaalta pyri aktiivisesti vähentämään haittoja, monopolijärjestelmä ei täytä lain tarkoitusta eikä oikeutusperustetta.

– Tämä ristiriita on vaikeuttanut yhteiskunnallista keskustelua Veikkauksen vastuullisuudesta, Maliranta toteaa.

KKV ehdottaa myös Veikkaus Oy:n omistajaohjauksen päävastuun siirtämistä valtioneuvoston kanslialta sosiaali- ja terveysministeriölle (stm).

Stm vastaa jo rahapelihaittojen seurannasta, tutkimuksesta, arvioinnista sekä ehkäisyn ja hoidon kehittämisestä. Siten sillä olisi parhaat edellytykset ohjata yhtiön toimintaa suuntaan, jossa rahapelaamisesta aiheutuu nykyistä vähemmän haittaa.

Ratkaisu mukailisi alkoholipolitiikkaa, sillä stm:llä on vastuullaan myös Alkon omistajaohjaus.

Rahapelimonopoli on sallittu EU:ssa muun muassa sillä ehdolla, että sen avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä ja vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja.

Suomessa on maailman kattavin rahapelimonopoli, mutta samaan aikaan neljänneksi eniten pelikatetta asukasta kohti. Pelikatteella tarkoitetaan pelaajien nettotappiota Veikkaukselle. Vuonna 2019 yhtiön pelikate oli 1,7 miljardia euroa.

– Suomessa pelataan paljon. Sekä pelikate että ongelmat keskittyvät harvoille pelaajille. Näistä merkittävä osa on lisäksi luultavasti suhteellisen pienituloisia, sanoo KKV:n vaikutusarviointiyksikön ekonomisti Lasse Pöyry.

Hän pitää selvänä, että monopolirakenne ei yksin ratkaise rahapelaamisen ongelmia. Tarvitaan pelitarjonnan rajoituksia ja pelaamisen hallinnan välineitä.

KKV on aiemmin suositellut esimerkiksi tunnistautumista rahapeliautomaateilla ja rahapelien markkinoinnin uudistamista. Näitä toimenpiteitä onkin huomioitu arpajaislain uudistuksessa.

Veikkauksen laaja pelidatakin tulisi saada tutkimuskäyttöön, KKV esittää.

– Keskeistä olisi vielä siirtää Veikkauksen tuotot valtion budjettiin, jotta rahapelituottojen tavoittelu ei häiritsisi haittojen vähentämistä, alleviivaa Pöyry.