Somekohu johti Vantaan Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajan eroon – "Yksittäiset ihmiset tuomitsivat minut ja painostivat eroamaan"

Keskustan kuntapoliitikon postauksesta syntyi kohu. Arkisto

Tiina Örn

Keskustan kuntavaaliehdokkaana ollut Teemu Purojärvi on eronnut Vantaan Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajan tehtävästä.

Eron taustalta löytyy Purojärven tviittauksesta syntynyt kohu, joka sai alkunsa helmikuun toisella viikolla, kun Purojärvi kysyi Twitterissä, miksei vihreitä edustava meppi Alviina Alametsä (vihr.) tee Euroopan parlamentissa kokemastaan häirinnästä rikosilmoitusta vaan rehentelee mediassa. Tviitissään Purojärvi oli jakanut MTV Uutisten tekemän siteerauksen Iltalehden artikkelista, jossa Alametsä kertoi kokemuksistaan. Myöhemmin Purojärvi poisti koko Twitter-tilinsä.

– Twitterissä takerruttiin rehentely-sanaan, johon ei omassa kielenkäytössäni liity negatiivista sävyä, toisin kuin vaikka retostelussa, Purojärvi lausuu.

Hän korostaa tehneensä itse päätöksen erota kunnallisjärjestön johdosta.

– Yksittäiset ihmiset kunnallisjärjestössä tuomitsivat minut ja painostivat eroamaan. Koin, etten voi toimia puheenjohtajana, vaikka iso ryhmä katsoi, ettei kohu ollut niin vakava, että minun olisi pitänyt erota.

Pähkinärinteessä asuva Purojärvi lisää, että Keskustan Länsi-Vantaan paikallisyhdistyksessä tviitistä syntynyttä kohua ihmeteltiin.

Keskustan Vantaan kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi nousi maanantaina aiemmin varapuheenjohtajana toiminut Pirjo Luokkala. Hän sanoo olevansa valmis ottamaan puheenjohtajuuden vastaan, vaikka tilanne tuli eteen nopeasti.

– Purojärvi kertoi eroavansa puheenjohtajan tehtävästä Suomenmaa-lehdessä. Minulla ei ole siihen mitään lisättävää ja kunnioitan hänen päätöstään. Keskitymme nyt kuntavaaleihin, Luokkala kommentoi.

Purojärvi ihmettelee sitä, että osa häneen yhteydessä olleista keskustalaisista "on puhunut puolueen suulla".

– Minulle on puhelimessa sanottu, että puolueesta on käsketty minun eroamaan. Tulkitsen käskyn tulleen joko piirihallituksesta tai puoluetoimistolta. Minua on aiemminkin yritetty piirihallituksen puolelta ojentaa. Tietyistä kannanotoista ei ole pidetty.

Purojärvi sanoo, ettei hän aina ole ollut samaa mieltä Keskustan valtakunnallisista linjauksista.

– Minä olen ajanut Vantaan asiaa, Purojärvi kuvaa.

Aikooko Purojärvi olla ehdolla huhtikuun kuntavaaleissa?

– Toivoisin, että voisin olla ehdokkaana jonkun omaa aatettani edustavan puolueen listalla.

Puheenjohtaja Luokkala sanoo, että kunnallisjärjestön puolesta Purojärvi voisi halutessaan olla ehdokkaana Vantaan Keskustan listalla huhtikuun kuntavaaleissa.

Mitä mieltä on Purojärvi? Onko Keskusta yksi vaihtoehdoista?

– Se ei ole vaihtoehto, Purojärvi vastaa.

Kohun ja eron jälkeen Purojärvi sanoo olevansa ristiriitaisissa tunnelmissa.

– Tuntuu, että kärpäsestä on tehty härkänen. Minua on puukotettu selkään. On toivottu, että olisin Keskustan kuntavaaliehdokkaana Vantaalla, mutta en kelpaa sellaisena kuin olen.

Facebook-postauksessaan keskiviikkona 17. helmikuuta Purojärvi ruotii tapahtunutta.

– Valitettavasti päätösten avoimuus politiikassa on lakaistu maton alle. Oli kyse sitten tutkimustulosten raportoinnista tai ylemmän virkamiehen valinnasta. Päätösten perusteita ei tuoda julki. Toisaalta päätöksiä tehdään ad hoc, taustoihin sen enempää perehtymättä. Tästä esimerkkinä on nykyinen twitter -politiikka, jossa pieni, mutta äänekäs, ryhmä saa epävarmat puolueet panikoimaan ja tekemään hätiköityjä päätöksiä. Jälkeenpäin näitä ainakin omalla kohdallani pahoiteltiin, kun asialle annettiin aikaa ja tapahtunutta harkittiin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut