Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintuinfluenssatapaus sulkee Korkeasaaren Villieläinsairaalan viikoiksi – Kaikki hoidossa olleet yli 10 lintua jouduttiin lopettamaan

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tuodulla kanahaukalla on varmistunut lintuinfluenssatartunta. Huonokuntoinen lintu oli tuotu sairaalaan Helsingin Kumpulasta.gf

H5N8-tyypin lintuinfluenssa on linnuille hyvin usein tappava.

Jotta vaarallinen tauti ei leviäisi, viranomainen määräsi sekä kanahaukan että muutkin sairaalassa hoidossa olleet linnut lopetettavaksi. Hoidossa oli neljä harmaahaikaraa, viisi kyhmyjoutsenta, yksi laulujoutsen ja yksi mustalintu. Erillisessä tilassa talvehtineet neljä siiliä säästyivät lopetukselta ja ne siirrettiin pois Villieläinsairaalasta.

Lintuinfluenssatapauksen vuoksi Villieläinsairaala on suljettu desinfioinnin ajaksi. Sairaala arvioi tiedotteessaan, että desinfiointiin menee muutama viikko. Tänä aikana sairaala ei ota vastaan mitään luonnonvaraisia eläimiä.

Kun tilat on desinfioitu, sairaalan toiminta jatkuu.

Toistaiseksi Korkeasaareen ei kuitenkaan oteta hoitoon mitään vesi- tai petolintuja tautiriskin vuoksi. Tällaiset potilaat pitää toimittaa Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan. Vesi- ja petolintuja ei saa viedä pääkaupunkiseudulta hoitoon lintuhoitoloihin mihinkään muualle ilman yhteydenottoa kunnan- tai läänineläinlääkäriin.

Korkeasaaren eläintarhan eläimiä Villieläinsairaalassa todetun tartunnan ei pitäisi uhata, sillä sairaala toimii omalla saarellaan erillään eläintarhasta.

Villieläinsairaalan käytännöt on Korkeasaaren mukaan suunniteltu niin, etteivät eläintaudit pääse leviämään sairaista luonnonvaraisista eläimistä eläintarhan eläimiin.

Helsingissä on jo ennen Villieläinsairaalan tapausta todettu H5N8-tyypin lintuinfluenssa kuolleesta kyhmyjoutsenesta, joka löytyi Eläintarhanlahdelta viime viikolla.

Tautia on aiemmin löytynyt Janakkalasta, missä se levisi myös tarhattuihin fasaaneihin. Keski-Euroopassa lintuinfluenssatapauksia on havaittu jo syksystä lähtien.

H5N8-tyypin lintuinfluenssa tarttuu herkästi lintuihin ja sen kuolleisuusluvut ovat korkeita. Ihmisten sairastumisia se ei ole aiheuttanut.