Vantaa ennen ja nyt | Ikkunan tiivistämisen jalo taito nousee arvoonsa pakkasilla – vuosien saatossa konsteihin on lukeutunut niin vanhoja sukkahousuja, sanomalehtiä kuin matonkuteitakin

Ulkona paukkuu pakkanen, ja jos asut vanhemmassa talossa, saattaa ikkunoista käydä niin kova viima, että harkitset ikkunaremonttia.

Ikkunaremontin sijaan on fiksumpaa ottaa ensin vanhat konstit käyttöön. Ehkä unohdit viime syksynä jotain, joka oli vielä muutama vuosikymmen sitten itsestäänselvä arkinen toimenpide.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmista löytyy apukeino; kauniisti pakattua vanunauhaa, tai kuten Suomen vanutehtaan kääre kertoo, liimattua tiivistyslistaa.

Vanhat puuikkunat eivät ikinä olleet täysin tiiviitä. Vielä rintamamiestaloissakin puitteen ja karmin väli tiivistettiin syksyn tullen käyttämällä kuvan mukaista vanunauhaa ja ikkunateippiä.

Pienempiin rakoihin riitti pelkkä teippi. Oli tärkeää tehdä teippaus ennen kovia pakkasia, koska teippi tarttui huonosti kylmään karmiin.

Ostetun vanunauhan sijaan tarkoitukseen kävivät myös vanhat sukkahousut, rullattu sanomalehti, matonkude tai hamppunyöri ikkunoiden rakojen koosta riippuen.

Ilmatiiviin saumasta teki erityinen ikkunateippi, liimanauha, joka nykyteipeistä poiketen oli helppo liottaa irti keväällä ikkunanpesun yhteydessä. Vanhanajan ikkunateippiä on vielä saatavilla perinnerakentamiseen erikoistuneissa liikkeissä.

Ulompi karmi jätettiin tiivistämättä, jotta ikkunoiden väliin ei syntyisi kosteutta. Vanha kikka kosteuden poistoon oli jäkälän tai avoimen tulitikkurasian asettaminen ikkunoiden väliin.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut