Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Hurjaa vauhtia suosiotaan kasvattava mailapeli saa maaliskuussa kahdeksan kentän keskuksen Tammistoon – Vuoroja on mennyt jo kuin kuumille kiville

Padel esiteltiin Suomessa ensimmäisen kerran loppukesästä 2003. Laji sai myönteisen vastaanoton.

Kesti kuitenkin pitkälti toistakymmentä vuotta, ennen kuin suomalaiset alkoivat ottaa padelin kunnolla omakseen. Nyt maassamme arvioidaan olevan jo yli 30 000 harrastajaa. Kysyntää vastaamaan tuntuu uusia padel-keskuksia putkahtelevan kuin sieniä sateella.

Tammiston kauppatien varrelle maaliskuussa avattava keskus on Padel Club Finlandin toinen Vantaalla. Ensimmäinen avattiin syyskuussa 2018 Porttipuistoon.

Tammiston padel-keskuksen lasiseinät tulivat rekkakyydillä onnellisesti perille viime maanantaina. Nyt odotetaan, että kenttävalmistajan omat asennusspesialistit saapuvat ulkomailta hoitamaan ”oman ruutunsa”.

– Meillä on suunnitelma B, mikäli heidän tänne saamisessaan tulee koronarajoitusten vuoksi ongelmia, kertoo Padel Club Finland -brändinimen takana olevan Padel Sports Oy:n toimitusjohtaja Kalle Väinölä.

Koronarajoitusten suhteen padel ei muuten ole lajeista ongelmallisimpia: Sitä pelataan nelinpelinä 200-neliöisellä alueella. Lähikontaktia ei tule vastustajan kanssa, eikä juurikaan edes oman parin.

Padel on mielenkiintoinen ja koukuttava laji.

Padel Sports Oy:n toimitusjohtaja Kalle Väinölä

Squash, toinen mailapeli, saavutti aikoinaan Suomessa suuren suosion, joka kuitenkin hiipui. Padelin suosio lienee pysyvämpää.

– Padel on ollut monessa Euroopan maassa erittäin suosittua jo pitkään. Missään ei ole ollut havaittavissa pienintäkään notkahdusta. Samaa kertovat meidänkin tilastomme. Padel on niin mielenkiintoinen ja koukuttava laji, sanoo vuosituhannen vaihteen molemmin puolin pitkään golfia ammattilaisena pelannut Väinölä.

– Suuri tekijä padelin suosiossa on, että se on ympärivuotinen peli, jota voi pelata sekä sisällä että ulkona.

Eikä padel ole kallis harrastus. Padel Club Finlandin hinnastossa kentän tuntivuokra on noin 40 euroa, eli tunnille tulee hintaa vain kymppi per nuppi.

– Harrastuksen kalleus riippuu tietysti siitä, kuinka usein pelaa, ja hieman siitäkin, mihin aikaan pelaa, Väinölä huomauttaa.

Tammistosta on jo muutaman viikon ajan pystynyt vuokraamaan vakiovuoroja.

– Prime time -vuorojen osalta alkaa olla tukossa, Padel Sports Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Jokela kertoo.

– Mutta totta kai haluamme, että mahdollisimman moni vantaalainen pääsisi kokeilemaan padelia. Sen vuoksi emme myy prime time -vuoroja loppuun, toimitusjohtaja Väinölä korostaa.

– Irtovuorot on kuitenkin varattava hyvissä ajoin, jotta pääsee pelaamaan, hän opastaa.

Tammistoon avautuva padelklubi ei siis ole Padel Club Finlandin ensimmäinen Vantaalla, eikä varmasti viimeinenkään. Taustayhtiö katsastaa potentiaalisia tiloja koko ajan.

– Monessa hallissa kannatinpilarit ovat olleet väärissä kohdissa tai hallin korkeus ei ole ollut riittävä. Täällä Tammistossa on ihannekorkeus, yhdeksän metriä, Väinölä myhäilee.

Vantaalle on suunnitteilla padel-kenttiä myös ainakin Myyrmäkeen ja Kaivokselaan. Väinölä ja Jokela eivät karsasta kilpailijoiden projekteja.

– Päinvastoin, se on lajille pelkästään eduksi. Pelaajia on jo niin paljon. Olisi suotavaa, että tänne saataisiin kesäkenttiäkin, kaksikko sanailee. Muualla pääkaupunkiseudulla joitakin ulkokenttiä jo onkin.

Juha Jokela antaa lopuksi myönteistä palautetta Vantaan kaupungin virkamieskoneistolle.

– Usean kunnan kanssa on tullut oltua tekemisissä lupa-asioissa. Vantaalla se puoli on toiminut esimerkillisen sutjakkaasti.

Lue myös: Kaksi lajia lyö hynttyyt yhteen Myyrmäen Vantaa-areenassa