Auli Kekonin riisipiirakat ovat niin suosittuja, että leipominen piti siirtää kotoa Myyrmäen Virtakirkon keittiöön – diakoni aikoo hankkia piirakoilla tonnin Yhteisvastuukeräykseen

Tavoite: Nyt kerätään varoja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten auttamiseksi.

Diakoni Auli Kekonilla on nauru herkässä myös piirakoita leipoessa. Johanna Erjonsalo
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Pulikka pyörii tottuneesti Auli Kekonin kämmenten alla. Marttojen ohjeella tehtävien riisipiirakoiden taikina muotoutuu soikioksi, jonka keskelle hän laittaa riisipuuroa. Sitten seuraa vaihe, josta kunnon piirakantekijät tunnistetaan: rypytys.

Rypytyksen jäljestä näkee, että Kekoni on tehnyt piirakoita aikaisemminkin.

Kekonia naurattaa.

– En oikeasti ole mikään leipoja!

Eikä olekaan, Kekoni on Vantaankosken seurakunnan diakoni, mutta keskiviikkona hän on jo leiponut pääosin yksin runsaat 700 karjalanpiirakkaa. Ne on myyty tilaajille ja tulot, 700 euroa, on laitettu Yhteisvastuukeräykseen.

Ja pulikan pyöritys jatkuu.

Surut on purettu piirakoita leipomalla.

Auli Kekoni

– Tavoitteena on tuhat piirakkaa, Kekoni kertoo seurakunnan keittiössä Myyrmäen Virtakirkossa.

Myytävien piirakoiden paistaja hänestä tuli vähän vahingossa helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina Yhteisvastuukeräyksen alkaessa.

– Katsoin jumalanpalvelusta telkkarista ja leivoin samalla omalle perheelle piirakoita. Leivon niitä aina, kun lapset riittävästi vinkuvat, savolaissyntyinen Kekoni naurahtaa.

– Leipoessa mietin, että nyt olisimme marttojen kanssa järjestämässä Yhteisvastuulounasta, jos ei olisi koronaa.

Diakoni Auli Kekoni paistoi tällä viikolla useita kymmeniä riisipiirakoita Virtakirkon keittiössä Myyrmäessä. Ne menivät tilaajille ja rahat Yhteisvastuukeräykseen. Johanna Erjonsalo

Kekoni on seurakunnan yhteisvastuukeräyspäällikkö ja häntä huoletti, miten varoja saadaan kerättyä, kun ei voida järjestää tapahtumia eikä lähteä lipaskeräyksiin ihmisten joukkoon.

Sillä kertaa riisipiirakoita tuli melko paljon, ja Kekoni laittoi Facebookiin, että haluaisiko joku ostaa niitä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Ne menivät heti ja Kekoni asetti tavoitteekseen tehdä ja myydä tuhat piirakkaa.

Vajaa 300 puuttuu enää, mutta ensi viikolla Kekoni pitää hiihtolomaa ja huilaa, sillä aluksi hän leipoi öisin.

– On ollut ilo ja on ollut mukavaa. Monta äänikirjaa on mennyt leipoessa, hän kertoo.

Auli Kekoni ottaa kaulitusta piirakkataikinasta ensin pyöreän letun lasilla ja muotoilee sen sitten pulikalla soikeaksi. Johanna Erjonsalo

Aluksi hän teki piirakoita kotonaan, mutta leipomusten kuljettaminen oli hankalaa ja jääkaappi täyttyi niin, etteivät omat ruoat meinanneet enää mahtua.

Kekonin mielestä piirakoiden leipominen sopii mainiosti tähän poikkeusaikaan ja ihmisten auttamiseen.

– Kun on ollut vaikeaa, olemme äidin ja siskon kanssa istuneet alas ja puhuneet. Sitten joku meistä on sanonut, että panen puuron tulemaan. Surut on purettu piirakoita leipomalla.

 – Olemmekin kutsuneet niitä kriisipiirakoiksi.

Piirakoiden riisipuuron Auli Kekoni keittää veteen, mutta maku siihen tulee lopuksi lisättävästä laktoosittomasta kermasta ja voista. Johanna Erjonsalo

Nyt kriisipiirakoita tarvitaan keräämään rahaa, jolla autetaan taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppailevia iäkkäitä ihmisiä.

– Joka neljäs diakonian asiakas on ikäihminen ja aina on väliinputoajia, Kekoni tietää.

Piirakkapaja taukoaa viikoksi, mutta se viritetään uudelleen ja Kekoni aikoo myös pyytää seurakunnan vapaaehtoisia piirakkatalkoisiin, jotta tonni saadaan täyteen. Syksyllä saatetaan pitää piirakkakurssejakin, sillä niitä on kysytty.

Kekoni on mielissään, että moni on tilannut piirakoita lisää ensimmäisen tilauksen jälkeen. Se tarkoittaa, että ne ovat maistuneet. Eniten Kekonia kuitenkin jännittää, mitä sisko sanoo piirakoista, kun hän pyynnöstä vie niitä tuliaisiksi lomallaan.

– Se onkin se kuumottavin tilaus, piirakkamestari nauraa.

Yhteisvastuu

Tukea ikäihmisille

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksessä kerätään varoja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten auttamiseksi. Keräystuotoista 40 prosenttia lahjoitetaan Suomeen, loput kehittyvien maiden ikäihmisten auttamiseen.

Osa vuoden 2021 keräystuotoista ohjataan ikäihmisten digitaitoja edistäviin koulutuksiin syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Jokaisen seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi oman seurakunnan ikäihmisten vaikeuksien helpottamiseen.

Yhteisvastuukeräys jatkuu vuoden loppuun saakka. Keräykseen voi osallistua seurakuntien kautta tai lahjoittamalla verkossa yhteisvastuu.fi/lahjoita

Suomen eläkeikäisistä lähes 40 prosenttia saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut