Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki, Espoo ja nyt Vantaa – Korttelikauppa kurvaa pian Keimolanmäkeen

Palvelut: Itsepalvelukauppa haluaa muovautua alueensa näköiseksi.

Moottoriurheiluhistoriastaan tunnetussa Keimolanmäessä tehdään tavallaan taas historiaa, sillä asuinalue saa ensimmäisenä Vantaalla Suomen Korttelikauppa Oy:n itsepalvelumyymälän maaliskuussa.

Tiuhaan tahtiin pääkaupunkiseudulle perustettuja myymälöitä on tullut viime heinäkuusta alkaen Helsinkiin kolme ja Espoossa niitä on nyt kaksi, kun uusin tulokas Olarissa avasi ovensa 18. helmikuuta.

Itsepalvelumyymälä tulee Keimolanmäen ytimeen Lincolninaukio 3:ssa sijaitsevan kerrostalon reilun 60 neliön liiketilaan, jonne aletaan asentaa tuotekaappeja maaliskuun alussa.

– Tarkoitus on saada myymälä auki mahdollisimman pian maaliskuun puolenvälin jälkeen, yhtiön liiketoiminnan kehityspäällikkö Sanna Mäenpää ajoittaa.

Kauppa on auki aamuneljästä puoleenyöhön ja sen valikoimaan kuuluu reilut 200 erilaista tuotetta pikku naposteltavista ja alkoholittomista juomista maitotuotteisiin ja eineksiin.

– Ne ovat näin alkuun kaikissa kaupoissamme pitkälti samoja, mutta tavoitteena on ajan myötä räätälöidä valikoima asuinalueensa näköiseksi. Seuraamme menekkiä, mutta sen lisäksi toivomme asiakkailta paljon palautetta ja toiveita tuotteista sekä kaupan toiminnasta yleensä, Mäenpää sanoo.

Tuotteita, jotka vaativat ikärajan tarkastamisen, itsepalvelukaupassa ei voi myydä. Siten myöskään energiajuomia ei ole kaupan.

Keimolan laajojen metsä- ja peltoalueiden kaupunginosassa on Tilastokeskuksen vuoden 2019 tietojen mukaan erittäin paljon yksin asuvia sekä lapsettomia avio- ja avopareja. Asutus on keskittynyt Keimolanmäkeen, jonne on rakennettu asuntoja vasta muutaman vuoden ajan.

– Kiinnostuksen kohteenamme kauppojen sijoittamisessa ovatkin juuri uudet asuinalueet, joissa palveluja ei vielä erityisemmin ole ja vanhat, tiiviisti rakennetut alueet, joista palvelut ovat lähteneet, Mäenpää linjaa.

Itsepalvelusta huolimatta kaupoissa pyritään pienen lähikaupan tuntuun. Ovi on auki, joten asiakkaan ei tarvitse räplätä sovellusta tai koodia puhelimesta sisään päästäkseen ja tekninen järjestelmä on hiottu muutenkin mahdollisimman vaivattomaksi.

Ostoksia tehdään kaappi kerrallaan ja niistä valitsemansa tuotteet voi sujauttaa suoraan kassiin, sillä mitään erillistä maksamistapahtumaa ei tarvita.

Maksuvälineiksi kelpaavat kaikki tavalliset pankki- ja luottokortit sekä kortteihin liittyvät maksusovellukset.

– Kortti näytetään tuotekaapin ovessa olevalle kortinlukijalle, jolloin asiakkaan tililtä tehdään ikään kuin pantiksi 25 euron katevaraus ja oven saa auki. Kun tuotteet on otettu ja kaapin ovi suljettu, oikea ostossumma veloitetaan asiakkaan tililtä, Mäenpää selvittää.

– Ei tarvitse pelästyä, jos tilitiedoissa vielä jälkeenpäin näkyy tuo 25 euron katevaraus, sitä ei laskuteta. Joissain pankeissa ostosten summa vaihtuu oikeaksi samalla sekunnilla, kun tuotekaapin oven sulkee, joissain pankeissa tämän voi kestää pari päivää, Mäenpää pahoittelee.

Korttelikauppojen yhtenä kohderyhmänä ovat asiakkaat, joilla vaikkapa työ- tai koulumatkan varrella on tarve saada napattua nopeasti tuotteet mukaansa. Taustalla on myös ajatus autoilutarpeen vähentämisestä. Osa autolla vekslaamisesta jää pois, kun kävellen pystyy hakemaan vaikkapa sen unohtuneen tavaran.

Yrityksestä kerrotaan, että kauppapaikkoja aiotaan katsella lisää paitsi pääkaupunkiseudulta myös muualta Suomesta.

Lue myös: Jopa kymmeniä myyjättömiä kauppoja tulossa – Suomi-sääntö estää oluen ja tupakan myynnin