Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviloma tietää piikkiä myös tapaturmissa – kaatumisia, törmäyksiä, venähdyksiä, murtumia...

Koulujen talvilomien aikana sattuu paljon tapaturmia laduilla, jäällä ja rinteessä. Piikki näkyy myös vakuutusyhtiöissä.

Laskettelu-, hiihto- ja muut ulkoilutapaturmat lisääntyvät yleensä merkittävästi, kun vietetään talvilomaa. Tänä vuonna ulkomaan matkat ovat jäissä, mutta monet liikkuvat tai matkailevat kotimaassa.

Tapaturmariskiä lisäävät into kiirehtiä liian haastaviin rinteisiin ja laduille, saati alkoholin käyttö, toteaa vakuutuskonserni LähiTapiola tiedotteessa.

LähiTapiolan yksityistapaturmien asiantuntija Henrik Ekman kertoo, että talvilajeissa tapaturmavammoja tulee tyypillisesti erilaisissa kaatumisissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa. Yleisiä vammoja ovat venähdykset ja revähdykset, ruhjeet ja erilaiset raajojen murtumat.

– Mäessä ja ladulla ranteet, olkapäät ja polvet voivat kaatuessa joutua koville. Jonkin verran kaatuessa tulee myös selänvenähdyksiä sekä päähän kohdistuneita vammoja. Lisääntynyt kypärän käyttö esimerkiksi rinteessä on onneksi vähentänyt vakavien päävammojen määrää, mutta talvisaikaan tasamaallakin kannattaa olla tarkkana liukastumisen varalta, Ekman toteaa tiedotteessa.

Monet pohtivat matkavakuutuksen kattavuutta kotimaassa. Tätä koskevien kyselyiden määrä on LähiTapiolan mukaan lisääntynyt korona-aikana.

– Kotimaassa matkavakuutus on voimassa kohteissa, jotka ovat yli 50 kilometrin päässä kotoa, työ- tai opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnolta. Käytännössä esimerkiksi talvilomaviikoksi parin tunnin ajomatkan päästä vuokratulla mökillä tai loitolla olevassa hiihtokohteessa vakuutus on pääsääntöisesti voimassa. Olennaista on, ettei majapaikka ole itsellä tai perheellä säännöllisesti käytössä, avaa Ekman.

Hän lisää, että vakuutus korvaa myös koronatestin, jos loman aikana tulee koronan kaltaisia oireita ja lääkäri määrää testiin.

Toimi näin tapaturman sattuessa:

- Vakavissa vammoissa soita aina 112:een. Tällaisia vammoja ovat esimerkiksi päähän kohdistuvat vammat ja tajuttomuus, vaikea hengitysvaikeus, voimakas verenvuoto ja selvät raajojen virheasennot.

- Lataa ennalta puhelimeen 112 Suomi -sovellus, jonka kautta apua hälyttäessä Hätäkeskus saa suoraan tapaturmapaikan sijaintitiedon.

- Ilmoita aina jollekin, missä olet urheilemassa, jos olet yksin. Pidä matkapuhelinta mukana.

- Ehkäise paleltumien syntyminen. Älä jää vamman jälkeen makaamaan pitkäksi aikaa hankeen.