Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aviapolikseen suunnitellaan edelleen runsaasti toimitiloja, vaikka etätyö lisääntyy – "Työpaikan sosiaalisia kontakteja ei voi ylläpitää pelkästään etäyhteyksin"

Rakentaminen: Nyt halutaan muunneltavia hybriditiloja.

Aviapoliksen keskustaan, rautatieaseman pohjoisen sisäänkäynnin läheisyyteen, on louhittu iso monttu. Siitä lähtee rakentumaan NCC:n Mondo Village eli viiden toimistorakennuksen, alustavasti 200 huoneen hotellin ja pysäköintilaitoksen kortteli. Kerrosneliömetrejä hankkeessa on runsaat 42 000.

– Tontin esirakennustyöt tehtiin vuosien 2019–2020 aikana ja tavoitteemme on käynnistää ensimmäinen vaihe asemakaavamuutoksen voimaantulon jälkeen mahdollisimman pian, kertoo NCC:n projektipäällikkö Mika Välkki.

Jatkossa rakentaminen etenee vaiheittain käyttäjien tarpeiden mukaan.

Mondon kaavaa käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus.

Aviapolis on Suomen voimakkaimmin kasvavia työpaikka-alueita ja sinne suunnitellaan edelleen lisää toimitiloja, vaikka koronapandemia on lisännyt merkittävästi kotona tapahtuvaa etätyöskentelyä. Etätöiden yleistyminen ei ole säikäyttänyt rakentajia.

– Vantaalla työpaikkatonttien kysyntä on pysynyt aikaisemmalla hyvällä tasolla ja kaupungin haaste on ennemmin sopivien työpaikkatonttien puute, toteaa Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari.

 Ihmisillä on tarve tavata ja puhua kasvotusten.

Aluearkkitehti Johanna Rajala

Kari tietää, että vaikka etätyö on tullut osin jäädäkseen, ihmiset tarvitsevat edelleen sosiaalisia kontakteja myös työyhteisöissä.

– Niitä ei voida ylläpitää puhtaasti etäyhteyksien avulla.

– Voidaan sanoa, että ihmiset yhteen kokoavien monipuolisten tilojen tarve voi jopa kasvaa jatkossa, vaikka normaalit toimistomarkkinat tulevat hakemaan tässä murroksessa suuntaansa, Kari summaa.

Huomattavaa on myös se, että hiilineutraalisuustavoitteet ovat alkaneet näkyä liike- ja työpaikkatonttien tiedusteluissa Karin mukaan aikaisempaa vahvemmin.

Myös Aviapoliksen aluearkkitehti Johanna Rajala uskoo, että yhteisiä toimitiloja tarvitaan tulevaisuudessakin.

– Ihmisillä on kuitenkin tarve tavata ja puhua kasvotusten. Silloin vuorovaikutus on erilaista.

Nyt tarvitaan hybriditiloja, joissa on muuntojoustavuutta. Se puolestaan vaatii Rajalan mukaan rakentajilta katsomista pidemmälle sekä paljon yhteistyötä ja käyttäjien tarpeiden kuuntelua.

NCC:n Välkki vahvistaa, että tilojen jakaminen, muunneltavuus ja yhteisöllisyyttä tukevat ratkaisut ovat nousseet voimakkaammin esiin muuttuneessa tilanteessa.

– Ne huomioidaan Mondo Villagen tilojen suunnittelussa. Käytännössä ne on huomioitu jo ennen koronaakin, mutta nyt se korostuu.

Välkki huomauttaa, että viihtymistä, yhteisöllisyyttä, työtehoa ja arjen sujuvuutta edistävät hybriditilat eivät kuitenkaan pelkästään riitä. Myös hyvä sijainti ja saavutettavuus ovat yhtä tärkeitä.

– Ne luovat vuokralais- ja sijoittajakysyntää jatkossakin.

Mondo Villagen lisäksi Aviapoliksen ytimeen on suunnitteilla muitakin isoja toimitilahankkeita, Rajala kertoo.

Markkatielle, Mondosta etelään, on tulossa hotelli, toimisto- ja palvelutiloja, pysäköintilaitos ja asuntoja noin 300 asukkaalle. Alue on uutta Huberilaa ja kaava mahdollistaa 18 000 kerrosneliömetrin toimitila- ja hotellikokonaisuuden rakentamisen.

Kehä III:n ja Äyritien väliin suunnitellaan Grand Wing -korttelia, jossa on rakennusoikeutta 24 000 kerrosneliömetriä. Siihenkin kaavaillaan toimitiloja ja hotellia.

Lue myös: Kansainvälinen ideakisa ratkesi: Vantaa myllertää Veromiehen ilmettä uusiksi näiden kilpailutöiden avulla

Vantaa esittää elvytyskohteita yli 700 miljoonalla eurolla

Pääkaupunkiseudun voimakkaimmin kasvavan yritysalueen keskelle tulee asuntoja – Koteja jopa 20 000 asukkaalle

"Aviapolis voisi olla New York keskellä Suomen Amerikkaa"