Vantaalaiset pyöräilevät entistä enemmän – kyselytutkimus kertoo pienestä kasvusta, mutta reaaliaikaisilla laskentapisteillä näkyy yli 20 prosentin lisäys

Tutkimus: Autolla liikutaan edelleen eniten Vantaalla.

Monet pyöräilevät säässä kuin säässä. Arkisto/Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaalaiset kertovat pyöräilleensä vuonna 2020 hieman enemmän kuin 2016. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yleisimmät päivittäiset matkansa teki polkupyörällä 15 prosenttia vastanneista, kun 2016 vastaava luku oli 12 prosenttia.

Myös päivittäin tai lähes päivittäin touko–syykuussa pyöräilevien määrä on lisääntynyt kolme prosenttiyksikköä 18:sta 21:een.

Reaaliaikaisten laskentapisteiden tietojen mukaan pyöräilyn suosiossa on kuitenkin nähtävissä selkeämpää kasvua. Liikenneinsinööri Olli Tamminen kertoo, että vuonna 2020 laskentapisteiden ohi viiletti pyöräilijöitä lähes 22 prosenttia enemmän kuin 2019.

Maalis-elokuussa 2020 pyöräilijöiden määrään kirjattiin neljällä laskentapisteellä 11 prosentin kasvu. Se osoittaa Tammisen mukaan, että leuto talvi lisäsi pyöräilyä jo ennen "varsinaista" korona-aikaa.

– Korona-ajan pyöräilyä vuoteen 2019 verrattaessa huomaa, että kasvu on painottunut erityisesti viikonloppuun, Tamminen jatkaa.

Lue myös: Vantaan pyöräreitit kunnostetaan huippukuntoon – kaikkiaan "luksusreittejä" tehdään kymmeniä kilometrejä

Kyselytutkimuksen mukaan yleisimmät syyt pyöräilyyn olivat myönteiset vaikutukset kuntoon ja terveyteen sekä se, että pyöräily on kätevä tapa liikkua. Tutkimuksessa ei kysytty erikseen koronaepidemian vaikutusta pyöräilyyn, jotta kysymykset olisivat samat ja tulokset vertailukelpoisia vuoden 2016 tutkimukseen.

Vastaajista suurin osa eli 41 prosenttia liikkuu päivittäiset matkansa henkilöautolla. Vuonna 2016 vastaava luku oli 42 prosenttia. 29 prosenttia käyttää joukkoliikennettä (28% 2016).

Vastaajista 69 prosenttia arvioi autoliikenteen sujuvan Vantaalla melko tai erittäin hyvin (68% 2016). Joukkoliikenne toimii Vantaalla melko tai erittäin hyvin 59 prosentin mielestä (57% 2016).

Kyselytutkimus tehtiin syys–marraskuussa 2020 ja kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat vantaalaiset. Naisia ja miehiä oli suunnilleen yhtä paljon. Suurin vastaajaryhmä olivat 35–49-vuotiaat. Vastauksia kertyi yhteensä 543.

Lue myös: Pyöräilyn laatureitille Tikkurilan ja Korson välille levitetään sepelin sijaan erikoisliuosta – hiekoitusta käytetään vain poikkeustilanteessa

Vantaa kirittää pyöräilyyn viihtyvyyden ja päästöttömyyden lisäämiseksi – Asukkailta kysytään nyt mielipiteitä ja toiveita reiteistä

Polje 12 pyörälenkkiä Vantaalla – Lataa reittikartat täältä

Omo Offornze, 40, opetteli pyöräilemään – Kantasuomalaisille itsestäänselvä taito puuttuu monelta maahanmuuttajalta

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut