Vantaalaisen naisvoimistelun voimahahmoihin lukeutuva Sirkka Vainio on uurastanut seuratyössä 50 vuotta – Liikuntaneuvoksen arvonimellä palkittu työ Tikkurilan Naisvoimistelijoissa jatkuu yhä

Sirkka Vainio on liikuttanut naisia ja lapsia Tikkurilan Naisvoimistelijoissa jo 50 vuoden ajan. Viime vuonna hänelle myönnettiin ansioistaan liikuntaneuvoksen arvonimi. Matti Hannula

Matti Hannula

Vantaalaisen naisvoimistelun (nyk. tanssillinen voimistelu) erään voimahahmon, Sirkka Vainion, elämäntyön annista on ensisijaisesti saanut nauttia Tikkurilan Naisvoimistelijat.

– Voimistelu antaa niin paljon mahdollisuuksia ja muuntuu ajan myötä. Esteettisyys ja monet muut sen osa-alueet muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, Vainio kiteyttää viehätyksen.

Vainiolle selvisi jo varhain kouluikäisenä, että hänestä tulee liikunnanopettaja, kansankielellä jumppamaikka.

– Muuta en osannut ajatellakaan.

Vainio aloitti opinnot Helsingin yliopiston voimistelulaitoksella eli Jumpalla vuonna 1966. Vantaalla Vainio alkoi vaikuttaa opiskeluaikojensa lopulla, vuonna 1971, kun TNV:n nykyinen kunniapuheenjohtaja, opetusneuvos Irja Kleemola soitti ja pyysi häntä Keskuspuiston koululle ohjaamaan aikuisten tunteja.

Kun Kleemolalta oli sitten tiedusteltu Keskuspuiston kouluun tyttöjen opettajaa, hän ”ilmiantoi” Vainion.

– Aloitin työt Keskuspuiston silloisessa kansalaiskoulussa (nyk. 7.–9. lk.) liikunnanopettajan virassa. Jämähdin Vantaalle, enkä ole katunut.

Tikkurilan lukion tyttöjen liikunnan- ja terveystiedon opettajan jäätyä eläkkeelle Vainion virka siirtyi sinne.

– Tikkurilan lukiossa olin eläkkeelle jäämiseeni asti, ensin vanhassa rakennuksessa Hiekkaharjussa ja viimeiset viisi vuotta uudessa lukiossa, Vainio kertoo.

– Olen kiitollinen siitä, että minulla on ollut mahdollisuus tehdä työuraani yhdellä työnantajalla, toimia eri-ikäisten nuorten kanssa, olla vaikuttamassa seuratoimijana ja nähdä paljon luovuutta ympärillä.

TNV:n puheenjohtajanakin jo pitkään toiminut Sirkka Vainio on paitsi ohjannut myös liikkunut aina paljon itsekin.

– Mutta enää en ole himoliikkuja.

Voimistelu on luonnollisesti ollut hänen pääharrastuksensa ja uintikin aina helppoa.

– Mutta itse en ole niissäkään lajeissa kilpaillut.

Tuossa lauseessa oikeastaan kiteytyy Vainion ohjaajaurakin. Monivuotisella TNV-taipaleellaan hän on pääsääntöisesti työskennellyt harrastajaryhmien kanssa, joka on myös seuran pääkohde. Harvoja poikkeuksia aikuisten puolella on ollut esiintymisryhmä Donnat ja heidän osallistumisensa LUMO-tapahtumiin.

– Se oli nuorten valioryhmä, kun aloin ohjata sitä. Olimme 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa peräti neljä kertaa esiintymässä Pohjois-Amerikassa Suomi–Amerikka-seuran kutsumina, Vainio kertoo.

Vuonna 2005 seuran täyttäessä 60 vuotta Donnat aloitti Vainion pyynnöstä uudelleen treenit juhlaesitystä varten. Donnien ja Vainion yhteistyö jatkuu yhä.

TNV:n pääasiallinen aikuisvoimistelun toimintapaikka on viimeiset 11 vuotta ollut TINAgym -sali Viertolassa. Mutta rakennus puretaan ja vuokrasopimus on irtisanottu. Seuralla on harjoitustiloja kouluilla, mutta se etsii kuumeisesti uusia tiloja ”kotipesäksi” Tikkurilan alueelta.

TNV:n ohella Sirkka Vainiolla on ollut rooli vuonna 1984 perustetussa Vantaan Liikuntayhdistyksessä, joka on vantaalaisseurojen yhteistyöelin.

– Sen toiminta on monestakin syystä ollut varsin haasteellista, kertoo puheenjohtajan nuijaa pitkään siinäkin konklaavissa heilutellut Vainio.

– Uskon kuitenkin, että seurojen yhteistyöllä on vantaalaisessa seurakentässä vaikuttavuutta suurimpana liikuttajana ja osaajana.

Lue myös:

Tikkurilan Naisvoimistelijat testaa digitaalista virtuaalipalvelua

Naisvoimistelijat houkuttelevat äijätkin jumppaamaan – "Ei vaikeita askelluksia"

Kuka?

Sirkka Vainio

Syntynyt 22.9.1942 Imatralla.

Asuu nykyään Sipoossa, aiemmin lähes 30 vuotta Vantaalla.

Liikuntatieteen maisteri Helsingin yliopiston voimistelulaitokselta.

Liikunnan ja terveystiedon lehtorina vantaalaisissa kouluissa 1971–2006.

Tikkurilan Naisvoimistelijoissa ohjaajana vuodesta 1971 alkaen.

Seuran puheenjohtajana vuodesta 1991.

Vantaan Liikuntayhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2010.

Toiminut tuomarina Voimisteluliiton naisvoimistelukilpailuissa.

Liikuntaneuvoksen arvonimi 2020.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut