Keravanjoen rantaraitilla pysähdytään hämmästelemään Saaristen kelomökkiä – Vantaan kaupunki ei meinannut aluksi antaa rakennuslupaa

Asuminen: Omakotitalon pihalle rakennettiin kelosta viherkattoinen saunamökki.

Viertolassa asuvien Saaristen saunamökkiä ei voi olla huomaamatta rantaraittia kävellessään. Pimeään aikaan mökki on valaistu kausivaloin. Saariset viettävät saunomisen jälkeen iltaa mökissään. Mökissä on saunan lisäksi makuuparvi, pieni keittiö ja takka, jossa paistetaan usein makkaraa. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Tuppeen sahatusta kelopuusta tehty saunamökki seisoo ryhdikkäänä Keravanjoen rantatien varrella Viertolassa. Mökissä on viherkatto ja pimeään aikaan ikkunoiden ympärillä on valaistus.

Tontilleen saunamökin rakentanut Heikki Saarinen saa kotipihallaan ollessaan vastata mökkiä ihailemaan pysähtyneiden ulkoilijoiden kysymyksiin.

– Meiltä kysytään usein, että mistä tuo mökki on tehty ja mitä siellä on sisällä, Saarinen kertoo.

Kelomökki on Saarisen ja hänen vaimonsa kesämökki. Päätös pihamökin rakentamisesta syntyi sen jälkeen, kun Saariset olivat päättäneet luopua vanhemmiltaan perimistään Taivalsalossa sijaitsevista kesämökeistä.

– Lähes 200 kilometrin matka oli meille liian pitkä ja emme me muutenkaan ole oikein mökki-ihmisiä. Sellainen sitoo liikaa, Heikki Saarinen sanoo.

Kun pihamökki oli päätetty rakentaa, oli tehtävä päätös mökin materiaalista. Vaimo Leena Saarinen ehdotti materiaaliksi keloa.

Saunoessamme jäämme usein istuskelemaan mökkiin koko illaksi.

Päätös syntyi Heikki Saarisen ollessa urakoimassa kattoa terästehtaalle Torniossa.

– Tapasin tehtaan valmistumisjuhlissa miehen, joka kertoi, että hänellä on tuppeen sahattua kelopuuta Rovaniemellä. Sanoin, että lähetä ne minulle, olen rakentamassa pihasaunaa ja tehdään siitä kelomökki.

Saaristen mökkimatka on kymmenisen metriä. Johanna Erjonsalo

Saaristen tontille sai rakentaa 200 neliötä. Se kaikki on käytetty asuintaloon ja mökkiin.

– Naapurilla on samankokoinen tontti. Hän rakensi kahden auton tallin. Me teimme kahdelle autolle katoksen ja käytimme rakennusoikeutta mökkiin.

Saaristen saunamökki valmistui 2000-luvun alussa. Idea kesämökistä kotipihalla ei ilahduttanut kaupunkia.

– Kaupungilla katsottiin, että mökistä tulee kakkosasunto, koska mökissä on pieni avokeittiö.

Lupa kuitenkin saatiin.

– Sain rakennustarkastajan ymmärtämään pienoiskeittiön tarpeen saunamökissä. Saunoessamme jäämme usein istuskelemaan mökkiin koko illaksi.

Saunan ikkunasta näkee Keravanjoelle. Kattoon on tehty led-valoilla Orionin tähdistö. Johanna Erjonsalo

Viherkatto herättää monen saunaa ihailevan kiinnostuksen. Katolla on viherkattoon suunniteltu pvc-vesieriste, jonka päällä on 15 senttimetriä multaa. Mullan päälle Saarinen levitti alun perin siirtonurmen.

– Heinä kasvoi metrin korkuiseksi. Myöhemmin istutin katolle kukkaseosta. Niittykukat viihtyivät katolla ja toivat tontille perhosia ja mehiläisiä. Nyt katolle on istutettu kosteutta sitovaa maksaruohoa.

Makuuparvella on nukkumatilaa mökkivieraille. Johanna Erjonsalo

Määräykset

Sauna omalle tontille

Saunan rakentaminen omalle tontille edellyttää rakennuslupaa. Pihasaunan rakentamista pohtivan on selvitettävä, onko tontilla rakennusoikeutta jäljellä ja onko rakennusten lukumäärälle tai rakennusten sijoittelulle rajoituksia. Sen lisäksi on huomioitava asemakaavan mahdolliset määräykset julkisivusta ja esimerkiksi katon muodoista.

Saunasta tulee olla tietty minimietäisyys naapurirakennuksiin ja paloturvallisuuteen liittyvien vaatimusten on täytyttävä. Lain mukaan rakennuksen tulee myös soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.

Lähde: Vantaan rakennusvalvontapäällikkö Risto Levanto

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut