Valaiseva ikkuna ja muita harhaluuloja – Valaistuksen konkari antaa vinkkejä suunnitteluun ja lamppuostoksille

Koti: Lamppuostoksilla kannattaa katsoa hinnan lisäksi myös laatua, muun muassa värintoistolukua.

Janne Halttu esittelee kattoikkunaa muistuttavaa valaisinta, jonka asentaminen onnistuu lähes millaiseen kattoon vain. Tiina Örn

Tiina Örn

Koivuhaassa sijaitsevan valaisinliikkeen seinällä on neljän kuvan sarja. Kuvissa näyttää olevan neljä eri värein sisustettua huonetta.

Ensimmäisen huoneen tunnelma on moderni, värisävyt harmaat, neljännen huoneen ilme on mummolamainen, värisävyt lämpimiä. Myös kahden muun huoneen ilme on omanlaisensa.

Kuvasarja on paljonpuhuva, sillä totuus on, että jokaisessa kuvassa on sama tila samoin sisustettuna, eroa on vain valaistusratkaisuissa.

– Valaistuksella on suuri merkitys kodin ilmeen luojana, sanoo satojen kotien valaistuksen suunnittelussa vuosittain mukana oleva vantaalainen Janne Halttu. Valaistuksella voidaan tuoda tilaan hämyistä tunnelmaa tai saada koti huokumaan vähäeleistä tyylikkyyttä.

Halttu tietää tyypillisimmät valaistuksen suunnittelussa tehtävät virheet.

– Kuulen usein toteamuksen, että olohuoneeseen emme tarvitse juurikaan valaistusta, koska meillähän on koko seinä ikkunaa. Puolet vuodesta Suomessa ei tule ikkunasta iltaisin lainkaan valoa, Halttu muistuttaa.

Valaisinostoksilla kannattaa katsoa hinnan lisäksi myös laatua.

Ikkuna ei riitä valontuojaksi -nyrkkisäännön lisäksi Haltun toinen vakioneuvo on se, ettei huonetta riitä valaisemaan yksi riippuvalaisin.

Kuluttajat ovat Haltun mukaan ymmärtäneet valaistussuunnittelun merkityksen uudisrakentamisessa ja remontoinnissa vasta muutama vuosi sitten. Nykyään esimerkiksi keittiöremonttiin panostaminen tarkoittaa sitä, että myös valaistus on hyvin suunniteltu ja kotiin asennetaan laadukkaita led-valaisimia. Valaistussuunnittelu kattaa myös saunan ja pesutilat.

Halttu on perillä valaistuksen trendeistä. Tällä hetkellä muotia ovat erilaiset sävyään muuttavat valot ja älykkäät ratkaisut.

– Moni kotiaan laittava yllättyy siitä, miten paljon esimerkiksi led-nauhalla saadaan kotiin uutta ilmettä ja tunnelmaa.

Valaistuksen asiantuntija Halttu toivoo kuluttajien kiinnittävän huomiota myös valon laatuun. Tiina Örn

Uuden kodin valaistuksen suunnittelu kannattaa tehdä ennen sähkösuunnittelua. Niin säästyy rahaa ja vaivaa, kun sähkövedot ovat oikeissa paikoissa myös sisustuksellisten ratkaisujen kannalta.

– Upotettavaa valaistusta varten on suunniteltava myös sisäkattojen alaslaskut.

Upotettava valaistus vaatii vain muutaman sentin alaslaskun. Myös kattoikkunaa erehdyttävästi muistuttavan kattovalaisimen asentaminen onnistuu kodissa lähes mihin vain, Halttu kertoo.

Valaistussuunnittelua yli vuosikymmenen tehnyt Halttu toivoo, että lamppuja ostavat huomioisivat tehon lisäksi myös valon laadun. Laadusta kertoo värintoistoluku. Mitä laadukkaampi valo sitä paremmin se näyttää värit sellaisina kuin ne oikeasti ovat.

Halvimpien led-lamppujen värintoistokyky on Haltun mukaan usein hyvin huono. Silloin valo latistaa tilan värejä ja tuo kasvoille kalpeutta.

– Valaisinostoksilla kannattaa katsoa hinnan lisäksi myös laatua, muun muassa värintoistolukua eli cri-lukua ja varmistaa, että led-lampun runko on metallia, Halttu sanoo. Lisäksi Halttu vinkkaa, että valaisimelta kannattaa vaatia himmennettävyyttä.

– Himmennyskyky nostaa valaisimen hintaa, mutta on olennainen tekijä valaisimen käytettävyydelle.

Vantaalaisyritys

Liikeidea syntyi rakentaessa

Koivuhaassa sijaitsevan Lamppukauppa Led Store Oy:n tarina sai alkunsa, kun rakennustekniikkaan perehtynyt Janne Halttu rakensi perheelleen kotia eikä löytänyt vaatimuksiinsa sopivia led-valaisimia.

Kaikkiaan neljä omakotitaloa perheelleen rakentanut Halttu päätyi kokemusten innoittama led-valaisinten kehittäjäksi ja maahantuojaksi, ja perusti oman tuotemerkin.

Verkkokaupan lisäksi asiakkaita palveltiin aluksi 10 neliön varastokopissa. Nyt liiketilaa on 400 neliötä. Yrityksessä on kuusi työntekijää ja Led Storen valaisimet on huomattu myös ulkomailla.

Korona-aikana asiakasmäärä on kasvanut.

– Lisääntynyt kotona olo on lisännyt remontointi- ja sisustushalukkuutta, Halttu sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut