Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet tiukat määräykset hygieniasta ja väljyydestä koskevat nyt niin busseja ja takseja kuin terminaalejakin – Minne voi ilmoittaa, jos havaitsee puutteita?

Miten on toimittava jos havaitsee laiminlyöntejä epidemian ehkäisyssä esimerkiksi joukkoliikenteessä?

Ensisijaisesti puutteista hygieniassa ja väljyydessä tulee olla yhteydessä suoraan palveluiden tarjoajiin, esimerkiksi kuljetuksesta tai tiloista vastaavaan tahoon, ohjeistaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Maanantaina astui voimaan tartuntatautilain muutos, joka velvoittaa henkilöliikenteen tarjoajat toimimaan koronavirustaudin leviämisen estämiseksi.

Velvoitteet koskevat bussi- ja taksiyrityksiä, raideliikenteen harjoittajia, varustamoita ja muita vesiliikennettä harjoittavia yhtiöitä ja lentoyhtiöitä. Kuljetettavien henkilöiden määrällä ei ole merkitystä.

Velvoitteet koskevat myös satamia, lentokenttiä ja matkustajaterminaaleja.

Yritystenkin on huomisesta alkaen varmistettava kahden metrin turvavälit tai tiloille tulee käyttökielto – Koskee yli 10 hengen tiloja Hus-alueella

Aiemmin koronaviruksen leviämistä on ehkäisty suositusten pohjalta vapaaehtoisesti, mutta nyt toimenpiteet tulevat suoraan lain nojalla pakottaviksi. Toimenpiteitä valvovat kunnat, aluehallintovirastot ja Traficom.

Toistuvista puutteista voi ilmoittaa Traficomille. Jos hygienian, väljyyden ja matkustajavirran ohjaustoimet eivät ole riittäviä, Traficom voi päättää suurimman sallitun matkustajamäärän rajoittamisesta liikennevälineessä yli 10 hengen kuljetuksissa.

– Haluamme viimeiseen asti välttää sitä, että joutuisimme tekemään julkiseen liikenteeseen liittyviä rajoituspäätöksiä, siksi toimijoiden omat toimet ovat tässä avainasemassa, toteaa tiedotteessa Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Saarimäen mukaan liikenteen palvelun tarjoajat ovat jo vapaaehtoisesti tehneet paljon terveysturvallisuutta parantavia toimenpiteitä.

"Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen", että yksityiset liikuntatilat suljetaan pääkaupunkiseudulla – Hus, THL ja kaupungit pitävät välttämättömänä, avi otti aikalisän

Viranomainen voi nyt määrätä yksityisetkin kuntosalit sulkemaan ovensa ja maahantulijan osallistumaan koronatestiin – Tartuntatautilain muutos voimaan tänään

Tartuntatautilain perusteella velvoittaviksi tulevat toimenpiteet:

- Asiakkailla on oltava mahdollisuus riittävän hygienian ylläpitämiseen kuten käsien puhdistamiseen. Esimerkiksi tarjolla pitää olla käsidesiä.

- Asiakkaille on annettava tartuntojen leviämistä estäviä ohjeita, esimerkiksi riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta, kasvosuojusten käyttämisestä.

- Asiakkaiden ja matkustajien käytössä olevien tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava.

- Asiakkaiden oleskelu tiloissa ja liikennevälineissä on järjestettävä siten, että asiakkaat voivat olla riittävän etäällä toisistaan tilan tai liikennevälineen erityispiirteet huomioiden.

- Matkustajien liikennevälineisiin siirtymistä ja sieltä poistumista on ohjattava, jotta heillä on mahdollisuus pitää riittävät etäisyydet.

- Toimenpiteet koskevat liikennevälineitä sekä asemia, terminaaleja ja muita vastaavia sisätiloja sekä rajattuja ulkotiloja, joissa matkustajat nousevat liikennevälineeseen tai poistuvat siitä.

Yli kuuden hengen kokoontumiset kielletään Uudellamaalla – virusmuunnosten tartunnat leviävät alueella nopeasti

HS: Brittimuunnos jo valtavirus Hus-alueella – IS: Suomen koronatilanne on pahentunut nopeasti

Koronanyrkki haluaa rajoittaa yksityisten yritysten toimintaa – Esimerkiksi kuntosalit voidaan sulkea