– Olen sokissa, tämä ei voi olla totta, Simonkylässä sijaitsevan La Locanda Foodland -ravintolan perustaja, yrittäjä Serif Ciray parahtaa.
Ciray on juuri kuullut hallituksen aikovan esittää ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen koronaepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla.
Cirayn on vaikea löytää sanoja kuvaamaan tunnelmiaan.
– Kyse ei ole vain minusta. Meidän ravintoloissamme on töissä parikymmentä henkilöä. He joutuvat lomautetuiksi ja kaikki se paperisota. En tiedä, miten selviämme tästä. Kolme viikkoa on pitkä aika.
10 vuotta yrittäjänä toiminut Ciray korostaa ymmärtävänsä koronatilanteen vakavuuden.
– Tämä on maailmanlaajuinen ongelma. Tästä kärsivät kaikki, eivät vain ravintolayrittäjät.
Hallitus lupaa sulusta kärsiville yrittäjille korvauksia.
– Viime vuonnakin yrittäjille maksettiin korvauksia, mutta miten paljon se oikeasti auttaa. Millä perusteella tukea jaetaan ja ovatko jakoperusteet aina oikeita? Ciray kysyy.
Myös Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ottaa tiedotteessaan kantaa tukien myöntämisperusteisiin. MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa, että korvauksen on oltava oikeudenmukainen kaikille ravintoloille, niin isoille kuin pienille.
Minttiravintolat-yrittäjä Kimmo Bergman sanoo, että hänen tunnelmansa ja kommenttinsa ovat hallituksen ilmoituksen jälkeen "aika arvattavia". Minttiravintolat-konserniin kuuluvat muun muassa Tikkurilassa sijaitsevat Zilla, Oklahoma ja Old Story.
– Viime vuoden totaalisulku ja sen katastrofaaliset taloudelliset seuraukset ovat tuoreessa muistissa. Tähän sulkuun ravintolat lähtevät kaiken lisäksi paljon heikommasta tilanteesta. Yritysten talous on tosi heikoissa kantimissa, rahat ovat loppu.
Bergman on Cirayn tavoin huolissaan myös työntekijöistään.
– Tilanne on täysin kestämätön, Bergman kuvaa.
Hallituksen lupaus taloudellisesta tuesta on Bergmanin mielestä sinänsä hieno asia.
– Tuki on välttämätöntä, mutta se ei koskaan täysimääräisesti korvaa menetyksiä. Osalle yrittäjistä tuet saattavat tulla väkisinkin liian myöhään, sillä ainahan niitä maksetaan vähän jälkijättöisesti.
Bergmanilla on tukeen liittyviä kysymyksiä.
– Missä mittaluokassa menetyksiä aiotaan korvata ja millä aikataululla?
Vapaalassa sijaitsevaa Koto-ravintolaa luotsaava yrittäjä Johanna Levoniemi sanoi minuutti ennen hallituksen tiedotustilaisuutta aviomiehelleen, että viikon päästä ravintolat menevät kiinni. Hän oli täsmälleen oikeassa.
Levoniemi on surullinen, mutta toteaa, ettei tilanteelle voi mitään.
– Totta kai itku tuli, mutta nyt on otettava vastaan se mitä tulee. Onhan tässä monella jo huoli siitä, että mitä jos oma koti ja koti lapsilta menee. Mitä jos kaadutaan?
Yrittäjä Levoniemi toivoo, että rajoitustoimenpiteillä voidaan välttää isompi katastrofi.
– Kuulun itse riskiryhmään. Olen omalta osaltani pyrkinyt niin ravintolassa kuin kotona tekemään kaikkeni koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Ravintolassamme ei ole tullut yhtään altistumista.
Levoniemi katsoo korvausten olevan välttämättömiä, mutta hän pohtii myös muita tapoja tukea ravintolayrittäjiä.
– Voisivatko ravintolat saada määräajaksi esimerkiksi luvan myydä ulos alkoholia ilman erillistä hakemusta? Se auttaisi ulosmyyntilanteessa. Ruoka- ja juomapaketeilla asiakas saisi kokonaisvaltaisen ravintolakokemuksen kotona.
Levoniemi vinkkaa, että myös verohelpotuksilla sekä työnantajamaksujen kevennyksillä olisi suuri merkitys.