Koronan toisen aallon myötä omakotitalojen viemärien remontointi on vähentynyt, vaikka korjausvelka on jo ennestään valtava.
Asiaan on kiinnittänyt huomiota viemäreiden kuntokartoituksia Putkihaka Oy:ssä tekevä Henri Strengell. Häntä huolettaa, että Uudellamaalla on viime vuonna saneerattu lähinnä rintamamiestaloja, joiden viemärit ovat jopa 70 vuotta vanhoja.
– 1950 ja -60 -luvuilla rakennettujen talojen omistajat ottavat suuren riskin, jos koronan takia vieläkin venyttävät saneerausta, Strengell toteaa Putkihakan tiedotteessa.
Omakotitalojen viemäriremonttien määristä ei ole virallista tilastoa, mutta yleinen korjausvelan kasvu on huomattu myös Suomen Lvi-liitossa. Toiminnanjohtaja Samuli Könkö arvelee, että tilanne lvi-urakoiden ja -remonttien toteuttamispäätöksissä on jonkin verran parantunut pandemian alkuun verrattuna, mutta se ei ole vielä normaalilla tasolla.
– Akuutit tapaukset on ollut pakko hoitaa, mutta ellei näin ole ollut, on jääty odottavalle kannalle, Könkö sanoo.
Koronan vuoksi ei kuitenkaan pidä siirtää tarvittavia töitä eteenpäin.
– Huollot ja korjaukset pitää tehdä, oli korona tai ei. Lvi-tekniikka on kuitenkin keskeisessä osassa ihmisten elämää ja näiden järjestelmien on toimittava, Könkö muistuttaa.
Viemäristö eli kiinteistöjen likavesiä pois kuljettava putkisto kestää noin puoli vuosisataa. 1950-luvulla rakennetuissa taloissa viemärit ovat tyypillisesti valurautaa, jotka ajan myötä syöpyvät puhki.
Vuodesta 1975 lähtien talojen viemäristöt on rakennettu muovista. Vanha muoviputki voi haljeta, mutta sitäkin tyypillisempää on, että joustavuutensa menettäneet kumitiivisteet vuotavat.
– Tyypillisissä tapauksissa likavesi on valunut keittiön lattian alle, josta se nousee puurakenteita pitkin seiniin, Strengell sanoo.
Viemäristön kunnon voi arvioida vain viemärikameralla. Viemärikamera ujutetaan viemäriputkeen ja asukas voi halutessaan itse nähdä kuvauksen aikana viemärin kunnon.
Viemärit voi remontoida sukittamalla, jolloin epoksilla kyllästetty sukka asennetaan entisen viemäriputken sisälle paineilman avulla. Kovetuttuaan sukka muodostaa uuden, kantavan muoviputken vanhan viemäriputken sisälle.
– Menetelmä kehitettiin alun perin teollisuuden tarpeisiin, mutta se on yleistynyt omakotitaloissa 2010-luvulla, Strengell kertoo.
Sukituksessa lattioita ei tarvitse piikata auki ja remontista myös selviää nopeammin kuin perinteisellä tavalla tehtynä.