Huippukokki siirtyi Helsingin keskustan ravintolasta Myyrmäen Sapuscaan – toi mukanaan uusia makuja ja ideoita

Mehmet "Memo" Özkan ammentaa nyt ideoita vuoden 2015 vuoden ravintoloitsijalta Antero Aurivuolta. Sakari Nupponen

Ilmiö: Korona tyhjentää Helsingin keskustan ravintoloita keittiön huippuammattilaisista. "Lainasopimuksella" Sapuscassa kokkaava Antero Aurivuo auttaa ravintolaa uudistumaan.

Sakari Nupponen

Myyrmäessä sijaitseva ravintola Sapusca on yksi esimerkki. Vuoden 2015 ravintoloitsija Antero Aurivuo on työskennellyt jo kuukauden myyrmäkeläisessä lounasravintola Sapuscassa Vantaalla.

– Koronan takia. Teen tiliä itselleni, että pysyn leivissä, hän sanoo.

Toisaalta hänen siirtoliikkeensä ansiosta ketään ei tarvitse lomauttaa tai irtisanoa Spisissä, joka toimii aivan kivikaupungin ytimessä Helsingin Kasarmikadulla – vastapäätä pääesikuntaa.

Mutta on Aurivuolla ”lainasopimuksen aikana” erityinen tehtäväkin: Hän sparraa vantaalaisen julkkisravintoloitsija Mehmet ”Memo” Özkanin paikkaa, jossa entuudestaan keittiön johtohahmoihin on kuulunut myös Jouni Julin.

Aivan ensimmäisenä Aurivuo uusi leipäkorin sisältöä. Özkanin sanoin leivät olivat ennen hyviä, mutta ”tavallisia”.

– Nyt Antero toi muiden muassa foccacian ja oliivileivän. Uusi kaveri. Uudet ideat.

Missäpä ei olisi näin? Kun tekee vuosia samaa, tarvitsee jotain uutta. Ehkä myös jonkun ulkopuolisen sanomaan, että mitä!

– Haluamme, että ruokatuotetta kehitetään kautta linjan.

Kehuja saanesta leivästä Özkan tuumaa, että ”emme myy ulos, sillä silloinhan emme ehtisi muuta kuin toimia leipomona”.

Özkanin mukaan nimenomaan makuja ja niiden yksityiskohtia kehitellessä seuraavaksi vuorossa ovat lämpimät ja jälkiruoat.

– Kilpailu alueella on kovaa ja me haluamme olla se pahin kilpailija – hinnalla ja laadulla sekä palvelulla esimerkiksi niin, että jokainen näkee, että täällä kunnioitetaan vanhempia asiakkaita.

Silmäys lounaslistaan paljastaa melkoista suomalaista ja kansainvälistä tykitystä: talon pannupihvit, sveitsinleike, paistetut muikut, kermasipulikastikkeessa haudutettua maksaa, mutta myös intialainen voikala, falafelpyörykät, rosmariinilammas ja ratatouille.

– Noin sadan ruoan lista kiertää ja on ruokia, joista kanta-asiakkaat eivät missään nimessä luovu, kuten paistettu lohi, maksakastike, jauhemaksapihvit…

Özkanin puheen keskeyttää pöydän ohi kulkeva kanta-asiakas huikaten: ”Älä unohda kaalilaatikkoa!”

– Joo, sanoo Özkan ja kertoo, että myös läskisoosia ostetaan paljon kotiin.

Aurivuolla on hyppysissään uusia makuja ja aiemman kokemuksen tuomia näkemyksiä. Hän loihti suosion nopeasti lunastaneet kasvispastat. Tarkoitus on tehdä aidosti kasvisruokia – eikä ruokia, joissa liha tai kala on vain vaihdettu kasvikseksi, kuten perinteisessä kasviskiusauksessa.

Omassa paikassaan, skandinaavisessa Spisissä, hänellä ovatkin kasvikset ja juurekset pääosissa. Liha sekä kala ovat siellä ikään kuin lisukkeita.

Sapusca sijaitsee Myyrmäen asemalla – samassa talossa kuin terveysasema. Sieltä tulee asiakkaita. Siksi ei ole ihme, että kasvisuudistukset on otettu vastaan mieluusti.

Lounasravintola ruokkii myös hoivakoti Kyläkallion asukkaat. Heille ruoat lähtevät hetkeä ennen kuin ravintolan ovet avautuvat.

– Viime syksynä alkanut yhteistyö on ollut pelastus koronassa, Özkan toteaa.

Iltatoimintaa ja alkoholianniskelua Sapuscalla ei ole. Tämä saa Aurivuon kiittämään:

– Päivätyössä on mukavaa se, että pääsee kolmelta kotiin ja voi olla perheen kanssa.

– Minulla on ollut nyt kolme vapaata viikonloppua peräkkäin. En muista milloin näin olisi ollut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut