Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan leviämisen rajoittamisessa tärkeä jäljitys on ruuhkautunut Vantaalla – lisää jäljittäjiä saadaan ensi viikolla

Ruuhkautuneen koronajäljityksen tilanne helpottuu Vantaalla ensi viikolla, kun työhön tulee noin 20 työntekijää lisää. Tällä hetkellä jäljittäjiä on päivävuorossa noin 40 ja se on liian vähän.

Uusia jäljittäjiä on hankittu terveyspalvelupäällikkö Saara Ansamaan mukaan ostopalveluin, rekrytoimalla ja sisäisillä siirroilla. Myös toiminnan tehostamisella ja uusilla toimintamalleilla saadaan lisää jäljitysvoimaa.

Kaupungin sisäisiä siirtoja työtehtävistä toiseen on hankaloittanut tällä viikolla hiihtoloma. Sisäiset työntekijäsiirrot tarkoittavat sitä, että useita palveluita, kuten ennaltaehkäiseviä toimintoja ja kuntoutusta, on jouduttu supistamaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo, että tartunnan jäljityksessä syntyy viiveitä niin koronapositiivisen tuloksen saaneiden kuin altistuneiden kontaktoinnissa.

– Ensisijaistamme kontaktoinnissa joukkoaltistustilanteet, muunnosvirusepäilyt ja vastaavat kriittiset tilanteet.

Itse jäljitys onnistuu Ansamaan mukaan hyvin, vaikka ohjeet muuttuvat jatkuvasti.

– Tarkastelemme koko ajan toimintatapojamme, mitä priorisoidaan, missä voimme keventää, jotta jäljitys sujuvoituisi.

Se, kuinka nopeasti tieto altistumisesta saadaan asianosasille, vaihtelee paljon.

– Altistuneita tavoitetaan noin 20-40 vuorossa, sairastuneiden kontaktointi on sen sijaan huomattavasti hitaampaa.

Lue myös: Vantaalainen Kirsi jäljittää koronapotilaiden tapaamia ihmisiä, ketju vie usein työpaikoille ja automatkoille – "Moni joutuu tosissaan miettimään kenen vieressä seisoin tai söin"

Vantaan jäljitys on ruuhkautunut aiemminkin, kun epidemiatilanne on viime keväästä lähtien vaihdellut. Jäljitysresurssit eivät ole pysyneet perässä. Ansamaa myöntää, että osassa tilanteista olisi ollut hyödyllistä reagoida niihin nopeammin.

Vantaan runsaasta 6 000 todetusta koronatartunnoista suurin osa on alle 50-vuotiailla ja nyt arviolta 60–70 prosenttia on muuntovirustartuntoja. Helsinki-Vantaan lentoasemalta tartuntatapauksia löytyy tällä hetkellä 0–10 päivässä. Joukkoaltistuksia todetaan erityisesti oppilaitoksissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla.

Tartunnan jäljittämisellä ja kontaktien selvittämisellä pyritään rajoittamaan Covid-19-taudin leviämistä.

Yhteydenotossa tartunnan saanut henkilö asetetaan eristykseen ja hänelle annetaan neuvoja. Lisäksi arvioidaan mahdollinen lääkityksen tarve ja juuri tämän takia jäljityksessä tarvitaan pääosin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. He myös kirjaavat tiedot potilastietojärjestelmään.

Myös tartunnan saaneen perustarpeista, kuten ruokahuollosta, huolehditaan ja hänen lähikontaktinsa kartoitetaan ja asetetaan karanteeniin.

Lue myös: Jäljitys ja influenssarokotukset vievät hoitajien työaikaa pahenevassa koronatilanteessa – Aronkytö: "Henkilöstötilanne on vaikea"