Tulevaisuus: Hakunilan keskustan ulkopuolella sijaitsevasta Kormuniitystä jouduttaneen järjestämään uusi kilpailutus.

Hevoshaan koulua vasta puretaan, vaikka siellä pitäisi jo olla hyvässä vauhdissa uuden Kormuniityn asuinalueen rakentaminen. Kun koulurakennus piakkoin on purettu, kukaan ei tiedä, mitä siellä tapahtuu seuraavaksi.

– Tilanne on avoin, sanoo Itä-Vantaan aluearkkitehti Vesa Karisalo.

– Emme tiedä, mihin suuntaan pitäisi edetä.

Vielä muutamia vuosia sitten suunnitelmat olivat aivan selviä. Vantaan kaupunki järjesti alueesta suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun 2017 ja Kormuniitystä piti tulla pientalovaltainen sekä perheasuntopainotteinen asuinalue. Voittaja valittiin, mutta sen jälkeen alkoivat ongelmat.

Kilpailun voittaneen rakennusyhtiön taustalta löytyi epäselvyyksiä. Pääurakoitsija oli jättänyt maksamatta palkkioita aliurakoitsijoille Keravan työmaalla.

Konkurssiin menneen rakentajan tonttivaraus peruttiin, mutta Vantaan kaupunki jatkoi suunnittelua voittajaehdotuksen tehneen arkkitehtitoimiston kanssa. Samalla ryhdyttiin hakemaan rakennuttajaa neuvottelumenettelyllä. Neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet tulokseen 2019 ja tässä nyt ollaan.

Ei se jää tyhjäksi. Odotellaan.

Aluearkkitehti Vesa Karisalo

Samaan aikaan, kun Kormuniityn asuinalueelle yritettiin löytää toteuttajaa, iso joukko ihmisiä, hakunilalaisia ja kuntapoliitikkoja, yritti saada peruttua 1980-luvun puolivälissä rakennetun Hevoshaan koulun purkupäätöksen. Tiloille arvioitiin olevan vielä käyttöä.

Koulun säilyttämisen puolesta otti kantaa jopa keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Korjus. Hän kannatti vanhempien ideaa, että koulusta olisi voinut tehdä osan alueen urheilukoulukampusta. Hakunilan urheilupuiston ja Hevoshaan koulun läheisyydessä sijaitsee Sotungin lukio, jossa on urheilulinja.

Lue myös: Hevoshaan koulusta tuli kiistakapula Vantaalla

Jo säästösyillä perusteltu koulun lakkautuspäätös opetuslautakunnassa 2013 nosti ihmiset vastarintaan ja vanhempainyhdistys valitti siitä korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Se ei tuottanut toivottua tulosta.

Hevoshaassa vietettiin alakoulun viimeistä kevätjuhlaa 2016. Sen jälkeen koulu on toiminut muun muassa varastona ja odottanut purkamista, joka on nyt meneillään.

Koulun viereen valmistui uusi Hevoshaan päiväkoti kesällä 2019, mutta muutoin alueella ei tapahdu eikä ole tapahtumassa ainakaan lähiaikoina mitään. Karisalo sanoo, että uutta suunnittelukilpailua ei kannata heti järjestää, sillä aiemminkin kiinnostuneita toteuttajia oli vähän.

– Jossain vaiheessa Kormuniitystä järjestetään uusi kilpailutus, jos kaupungin kilpailutusten pohjana olleet lähtökohdat eivät muutu.

– Ei se jää tyhjäksi. Odotellaan, Karisalo sanoo.

Uuteen yleiskaavaan koulun ja uuden päiväkodin alue on kaavoitettu palveluiden ja hallinnon alueeksi sekä rakentamaton alue koululta Håkansbölen kartanolle päin asumiseen.

Jo aiemmin valmistunut Hakunilan kaavarunko on saanut asunto-osakeyhtiöt käynnistämään täydennysrakentamissuunnittelun tonteillaan keskustassa, vaikka ostoskeskuksen uudistaminen on jämähtänyt sirpaleisen ja erimielisen omistajakunnan vuoksi paikalleen.

Päätös Vantaan ratikan rakentamisesta sitten viimeistään saisi rakentajien kiinnostuksen heräämään ja vaikutus heijastuisi myös Kormuniittyyn, Karisalo uskoo.

– Eihän siihen vuoteen -23 ole kauan aikaa.

Ratikan rakentamisesta pitäisi päättää 2023. Ratikan linjaus kulkee Hakunilan keskustan läpi.

Lue myös: Mielipide: Tuntuu pahalta katsoa Hevoshaan koulun purkamista – "Mitä pahaa me hakunilalaiset olemme tehneet, että meidän omaa kouluamme ei haluttu antaa käyttöömme?"

Mielipide: Onko Vantaa niin varakas, että sillä on varaa purkaa Hevoshaan koulurakennus?

Mielipide: Vain osa päättäjistä halusi purkaa Hevoshaan koulun

Kormuniitty

Piti tulla omaleimainen ja ekologinen asuinalue

Tammikuussa 2018 päättyneellä tontinluovutus- ja suunnittelukilpailulla Vantaan kaupunki haki suunnitelmaa, jolla olisi toteutettu "omaleimainen ja ekologisesti sekä sosiaalisesti kestävä" pientalovaltainen asuinalue.

Alueelle kaavailtiin asuntoja 155, joista perheasuntoja olisi ollut 137.

Alueella piti tuottaa ja hyödyntää aurinkosähköä. Lisäksi viherrakentamisen piti näkyä arkkitehtuurissa ja viestiä "hiilipihistä elämästä".

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut