Vantaa ennen ja nyt: Kaivoksela sai 60-luvulla rakennetun kunnallistekniikkansa valtakunnallisesti poikkeuksellisella tavalla – Vanha vesitorni palvelee nykyään muun muassa lentoliikennettä

Kaupunginosan yläpuolelle kohoava Kaivokselan vesitorni on alueen tärkeä maamerkki. Anne Silanto/Vantaan kaupunginmuseo

Anne Silanto

Kaivokselan vesitorni sijaitsee jyrkkärinteisen mäen huipulla, kaupunginosan korkeimmalle kohdalla, joka ulottuu 54 metriä merenpinnan yläpuolelle. Noin 30 metriä korkea torni on valmistunut vuonna 1966.

Tornin on suunnitellut arkkitehti Aarne Ehojoki. Hän vastasi myös Kaivokselan asuntoalueen ja ostoskeskuksen sekä sittemmin puretun kirkon suunnittelusta.

Kaivokselan vesitorni ja asuinalueen rakennukset ovat säilyneet hyvin alkuperäisessä asussaan. Vesitorni on osa maakunnallisesti arvokasta Kaivokselan 1960-luvun lähiötä.

Kaivoksela oli Suomen ensimmäinen aluerakentamiskohde, jossa jo lähtökohtaisesti kunta päätti olla noudattamatta sen rakennuslain mukaista velvoitetta rakentaa alueelle kunnallistekniikka.

Vantaan, eli silloisen Helsingin maalaiskunnan ja A. Puolimatka Oy:n välillä allekirjoitettiin 1964 sopimus, jossa rakennusliike sitoutui rakentamaan kunnallistekniikan valmiiksi ja luovuttamaan sen kunnalle ilman korvausta.

Sopimuksen perusteella Kaivokselassa toimi yksityinen vesiyhtiö aina 1980-luvulle saakka.

Kaivokselan lähiö liittyi kaupungin vesijohtoverkostoon vuonna 1985, jolloin alueelle alettiin jakaa vettä Myyrmäen vesitornista ja Kaivokselan vesitorni poistui vesihuoltokäytöstä.

Torni muutettiin vuonna 1992 Ilmatieteen laitoksen säätutkaksi. Muutoksen myötä tornin katolle nousi valkoinen, hehkulamppua muistuttava sääpallo, joka palvelee muun muassa Helsinki-Vantaan lentoliikennettä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut