Alkoholismista toipunut, päihdetyötä tehnyt Hannu Ylönen jää eläkkeelle –  "Ketään ei voi raitistaa, jos ihminen ei ole itse siihen valmis"

Henkilö: Kiitelty kokemusasiantuntija on uuden kynnyksellä.

Hannu Ylönen istuu pöytään ja hörppää. Kuppi vaaleapaahtoista kahvia juhlistaa Ylösen eläkkeelle jäämistä.

– Voisihan sitä viimeisenä työpäivänään mennä Tikkurilan Alkoon ja ostaa korin kaljaa tai viinapullon, Ylönen pohtii vakavana.

Mutta Alkoon Ylönen ei mene, sillä hänen elämästään kului 14 vuotta toipuessa sairaudesta nimeltä alkoholismi. Ilman toipumisprosessia Ylönen tuskin olisi tässä nauttimassa tuoreesta kahvista ja läksiäistunnelmasta.

Ylönen jää eläkkeelle työstään Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista, jossa hän toimi päihdetyön kokemusasiantuntijana. Hän on lähes 10 vuoden ajan tarjonnut tukea vantaalaisille päihdeongelmaisille ja heidän omaisilleen.

Kokemusasiantuntijaa on kuultu myös esimerkiksi lain valmistelussa ja päihdepalveluita kehitettäessä. Ylönen on saanut kiitosta siitä, että hän on avoimesti kertonut mediassa omasta alkoholismistaan ja toipumisestaan.

Uralle on mahtunut paljon onnistumisia. Ylösen aikana Vantaalle perustettiin kokemusasiantuntijan vakanssi ja niin vastaanotosta tuli kiinteä osa Vantaan terveys- ja sosiaalipalveluja.

Ketään voi raitistaa, jos hän ei ole itse siihen valmis.

Vuonna 2016 Ylönen sai A-klinikkasäätiön Päihdetiedotuspalkinnon.

Ylönen arvostaa virallisia tunnustuksia, mutta nimeää työn parhaaksi puoleksi hetket, jolloin asiakas sai kiinni elämästä ilman päihteitä.

Aina niin ei käynyt. Vastaan tuli myös tilanteita, joissa asiakas ei ole ollut valmis luopumaan alkoholista, vaikka Ylösen kokemuksen perusteella se olisi ollut ainut tapa estää alkoholismin paheneminen ja liuku kohti katastrofia.

– Olen omaisillekin sanonut, ettei ketään voi raitistaa, jos ihminen ei ole itse siihen valmis. Jokaisen itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa.

Viimeisen viinaryyppynsä Ylönen otti vuonna 2008. Hän sanoo olevansa 99-prosenttisesti varma siitä, ettei retkahda enää koskaan juomaan.

Vaikeissa tilanteissa hän muistuttaa itseään siitä, että moni juoma maistuu paremmalta kuin alkoholi. Samalla hän listaa mielessään asioita, joista saa enemmän mielihyvää kuin alkoholista.

– Muistutusten lisäksi kysyn itseltäni, mitä hyötyä minulle tai läheisilleni seuraisi siitä, jos lähtisin juomaan.

Mielihyvää kohti Ylönen aikoo kurotella myös eläkkeellä. Aidosti mielihyvää tuottavia asioita ei tarvitse etsiä kaukaa eikä niistä nauttimisesta seuraa krapulaa.

Ylösen eläkepäiviin tulee kuulumaan luonnossa liikkumista. Rakkaita paikkoja ovat Kuusijärven lähimetsät ja kotiseutu Pieksämäki.

Myös vaimolla on omat toiveensa.

– ​Oma armaani pyysi sanomaan haastattelussa, että​ rakkautta pitää hoitaa joka päivä, tuore eläkeläinen sanoo ja hymyilee.

Päihdetyötä Ylönen tulee tavalla tai toisella tekemään myös eläkkeellä.

– Suhtaudun uusien ihmisten tapaamiseen pikkupoikamaisella uteliaisuudella. Kuuntelen mielelläni ihmisten tarinoita ja toivon, että voin olla avuksi. En tuputa, mutta olen valmis kertomaan kokemuksistani, jos niistä on toiselle apua.

Palvelut

Apua päihdeongelmiin

Hannu Ylösen kokemusasiantuntijan vakanssi täytetään, kun täyttölupa saadaan, kertoo Vantaan päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelupäällikkö Hanna Ahokas.

Akuutteihin päihdeongelmiin voi hakea apua ilman ajanvarausta Martinlaakson tai Tikkurilan päihdepoliklinikalta. Palvelu on tarkoitettu täysi-ikäisille.

Nuorten päihdeongelmissa auttaa Nuortenkeskus Nuppi.

Apua saa myös vertaisjärjestöiltä muun muassa A-killalta.

Vantaan A-killalla on käynnissä hanke, jossa koulutetaan kokemusasiantuntijoita (kapvantaa.fi).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut