Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tehohoitoon joutuneita työikäisiä yhdistää yleinen riskitekijä, jota ei ole THL:n listalla – Koronamuunnos vie Husin teholle nyt entistä nuorempia ja perusterveempiä

Koronatilanteen paheneminen näkyy Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin teho-osastoilla entistä nuorempina ja perusterveempinä potilaina, kertoo tehohoidon linjajohtaja Minna Bäcklund.

Tehopotilaiden ikäjakauma on Bäcklundin mukaan ollut 30–70 vuotta ja keski-ikä noin 50. Bäcklundin mukaan entistä nuorempien potilaiden tulo teho-osastolle on alkanut viimeksi kuluneen viikon aikana.

– On todennäköistä, että ilmiö liittyy virusvarianttien lisääntymiseen.

Tällä hetkellä Husissa hoidetaan myös useampaa raskaana olevaa tai synnyttänyttä koronavirustaudin vuoksi. Heistä yksittäisiä potilaita on Bäcklundin mukaan ollut myös teho-osastolla.

Tehohoitoon joutuvia potilaita yhdistää yleensä Minna Bäcklundin mukaan yksi tekijä, jota ei ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) virallisella koronariskien listalla:

– Ylipainon voi näillä potilailla melkeinpä rinnastaa perussairauteen. Myös sikainfluenssaviruksen aiheuttaman epidemian aikana noin 10 vuotta sitten ylipaino näytti altistavan vakavalle tautimuodolle

Bäcklund puhuu nimenomaan ylipainosta yleisesti, ei pelkästään sairaalloisesta lihavuudesta.

Koronapotilas viipyy teholla nyt hieman lyhyemmän ajan kuin viime keväänä, 7–10 vuorokautta.

Minna Bäcklund kertoo, että tehohoito päättyy, kun katsotaan, että potilaalla ei ole enää riskiä joutua hengityskoneeseen.

Vaikka potilas pääsisikin pois teho-osastolla, hän saattaa joutua olemaan sairaalassa vielä viikkoja. Keuhkojen toipuminen on hidasta ja pitkään hengityskoneessa olleen lihakset voivat olla vielä viikkojen ajan niin heikot, että tavallistenkin asioiden tekeminen on vaikeaa. Osa potilaista joutuukin vielä sairaalasta päästyään kodin sijaan kuntoutukseen.

Haastatteluhetkellä perjantaina Husin teho-osastoilla oli hoidossa 21 koronapotilasta, kun heitä viime keväänä oli kerralla enimmillään 46.

Husilla on neljä teho-osastoa, joista Meilahdessa ja Jorvin sairaalassa hoidetaan nyt myös koronapotilaita. Tarvittaessa avataan Bäcklundin mukaan uudelleen teho-osasto Kirurgiseen sairaalaan

Maailmalta on viitteitä siitä, että uudet koronaviruksen muunnokset paitsi tarttuvat entistä herkemmin, myös voivat aiheuttaa ärhäkämmän taudin.

Minna Bäcklund toteaakin, että kukaan ei voi tuudittautua siihen ajatukseen, että on liian nuori tai terve saadakseen vakavan koronataudin.

– Koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume on pahimmillaan henkeä uhkaava, myös nuorille ja perusterveille potilaille, hän viestittää niille, jotka vähättelevät viruksen vakavuutta.