Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Portti aukesi EM-hallikisoihin – Vantaan Salamoiden Riku Illukka, 21, juoksi ennätyksensä 60 metrillä ja lähtee ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoihin

Puolan Torunissa 5.–7. maaliskuuta pidettävät yleisurheilun EM-hallikisat ovat Vantaan Salamoiden 21-vuotiaalle sprintterille Riku Illukalle ensimmäiset aikuisten arvokisat.

Viime kesän ykköstavoite, EM-kisat Pariisissa, pyyhittiin koronan vuoksi kokonaan pois kalenterista. Illukka ottaakin hallikisaedustuksen nyt ilolla vastaan.

– Tekeminen on ollut nousujohteista jo monta viikkoa. Joka viikonlopun kisa on ollut parempi kuin edellinen, Illukka kertoo.

Hän kellotti puolitoista viikkoa sitten Jyväskylän Hipposhallissa 60 metrin alkuerissä 6,73 eli neljä sadasosaa alle EM-kisarajan. Finaalissa kulki juuri nuo neljä sadasosaa hitaammin.

Lue myös: Riku Illukka nousi nopeasti Suomen pikajuoksijoiden terävimpään kärkeen

Sekä Samuli Samuelsson että Samuel Purola ehtivät maaliin ennen Illukkaa, joka oli pronssilla SM-hallikisassa samalla matkalla myös vuosi sitten.

– Tiesin, että pystyn juoksemaan alle EM-rajan, ja lataus oli kova jo alkuerässä. Jonkinlainen paineenpurkautuminen siinä sitten tapahtui, kun meni niin reilustikin alle. En saanut finaaliin yhtä hyvää latinkia, totesi kärkikaksikolle sekunnin kymmenyksen verran hävinnyt Illukka.

Vantaalaisen KU-58:n Ville Lampinen otti SM-hallikisoissa 800 metrillä hopeaa ajalla 1.52,16. Sillä matkalla EM-kisalippuun olisi vaadittu runsaat kolme sekuntia kovempi tulos.

Riku Illukalle SM-hallikisat olivat kuin kotikisat, sillä hän aloitti viime syksynä tradenomiopinnot ammattikorkeakoulussa Jyväskylässä ja muutti Kivistöstä ”Suomen Ateenaan”.

– Jyväskylä on urheilukaupunki, ja systeemi toimii Jyväskylässä paremmin kuin missään muualla Suomessa, Illukka äityy kehumaan uutta kotikaupunkiaan.

– Kaikki on lähekkäin; pyörällä pääsee nopeasti paikasta toiseen. Pääkaupunkiseudulla matkoihin menee turhan paljon aikaa.

Illukkaa valmentaa edelleen vantaalainen Olli-Pekka Mykkänen, mutta nyt luonnollisesti enimmäkseen etänä. Jyväskylässä Illukan tekemisiä tarkkailee Petteri Jouste, joka on muun muassa Suomen miesten pikaviestimaajoukkueen ja pika-aituri Nooralotta Nezirin valmentaja.

– Mykkäsen kanssa soittelemme viikoittain ja käymme läpi, miten on mennyt ja miten jatketaan. Harjoittelumotivaatio on Jyväskylässä koko ajan korkealla, kun treeneissä on paljon muita kansallisia huippuja vieressä.

Vuodenvaihteen molemmin puolin Illukka harjoitteli muutaman viikon pääkaupunkiseudulla. Muun muassa Liikuntamyllyn ovet aukenivat jo hänellekin, toisin kuin vielä viime keväänä.

– Silloin siellä saivat harjoitella lähinnä vain Olympiakomitean tukea saavat urheilijat.

EM-kisoissa Illukan ”urakka” alkaa lauantaina aamupäivällä 60 metrin alkuerissä. Pelkkä osallistuminen ei hänelle riitä.

– Jos nousujohteisuus jatkuu ja juoksen taas uuden ennätykseni, on välieräpaikka täysin mahdollinen.

Tulevalle kesälle Illukan selkeä ykköstavoite on Norjan Bergenissä heinäkuussa näillä näkymin järjestettävät alle 23-vuotiaiden EM-kisat.

– Ne olisivat minulle viimeiset nuorten arvokisat, ja mitali on sieltä tavoitteena.

Suoran pätkän ”mitalisateesta” huolimatta hän aikoo taas hallikauden päätyttyä painottaa harjoittelua 200 metrille.

– Uskon edelleen, että se on parempi matka minulle. En ole vielä päässyt 200:lla näyttämään potentiaaliani, hän pohtii.

Lue myös:

Sprintteri on taas sadasosan parempi – "Olen juuri oikeaan aikaan huippukunnossa"

Vantaan Salamoiden Jenna Vakkilainen, 15, on tuore SE-aitoja – "Vähän vahingossa tuli juostua niin kovaa"