Avin päätös pysyy ennallaan - kuntosaleilla saa olla edelleen kymmenen henkeä kerrallaan

Klaus Nurmi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) pitää ennallaan päätöksensä tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla.

Päätös koskee muiden muassa urheiluun tai liikuntaan käytettäviä sisätiloja ja kuntosaleja, yleisiä saunoja, uimaloiden ja kylpylöiden allastiloja ja niiden pukuhuoneita, tanssipaikkoja, teattereita ja sisäleikkipaikkoja.

Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat kuuluvat päätöksen piiriin.

Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä.

Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa, avi toteaa.

Aluehallintovirasto ilmoittaa, että se on huomioinut 26. helmikuuta tekemänsä päätöksen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriöstä saamansa ohjauksen ja todennut, että päätöstä ei ole sen perusteella syytä muuttaa.

Maanantaina, maaliskuun ensimmäisenä päivänä voimaan astunut avin määräys tilojen sulkemisesta koskee Espoota, Helsinkiä, Kauniaista ja Vantaata sekä Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa. Määräys on voimassa 14. maaliskuuta asti.

Avin päätös velvoittaa sulkemaan tilat, jos niiden käyttöä ei rajata korkeintaan sallittuihin henkilömääriin.

Tiloissa on huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta, muistuttaa avi. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Päätös tilojen sulkemisesta on tiukin mahdollinen toimi, jonka avi voi tartuntatautilain puitteissa asettaa. Kaikki aluehallintovirastot päätyivät yhdenmukaiseen tulkintaan tartuntatautilain pykälän 58 g soveltamisesta.

­- Arvioimme uuden lakipykälän 58 g eli niin sanotun sulkupykälän soveltamisen rajoja jo päätöstä alun perin tehdessämme erittäin tarkasti, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist tiedotteessa.

Ekqvistin mukaan päätös tehtiin nopealla aikataululla mutta hyvin vahvalla juridisella asiantuntemuksella.

- Toimintamme tärkein kulmakivi on lainmukaisuus, emmekä ole tinkineet tästä päätöstä valmistellessamme. Ymmärrämme erittäin hyvin tartuntatautilain tarkoituksen ja sen uusien pykälien tavoitteet sekä tautitilanteen vakavuuden.

Tautitilanne alueella on erittäin vakava, Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa. Herkästi leviävät virusmuunnokset lisäävät entisestään riskiä tilanteen nopealle pahenemiselle.

Voimassa on tilojen sulkupäätöksen lisäksi lukuisia muita rajoituksia, joiden laajuus ja sisältö vaihtelevat alueittain.

Esimerkiksi koko Uudellamaalla on voimassa laaja velvoite varmistaa, että asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit vältetään oikeasti. Tämä avin määräys koskee niin julkista kuin yksityistä sektoria ja uskonnollisia yhdyskuntia. Vastaavia päätöksiä valmistellaan muuallekin Etelä-Suomen alueelle.

Myös tiukat kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, ja avi on kiristämässä niitä Etelä-Suomessa heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi.

- Jokaisen pitää noudattaa voimassa olevia suosituksia ja ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja ylimääräisten lähikontaktien välttämisestä. Jos nyt emme toimi vastuullisesti, voidaan yhteiskunnan toimintoja joutua rajoittamaan vielä voimakkaammin, painottaa Ekqvist.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut