Grillin lattiaa pesseestä Mikosta piti tulla insinööri, mutta tulikin hampurilaisravintolan omistaja – toinen Mike's Diner aukesi Tikkurilaan koronan keskellä: "Nyt pitää yrittää kovemmin"

Ravintola: Mikko Sorjolahti asuu Tikkurilassa, mutta sydän on Myyrmäessä.

Myyrmäkeläisen Mike’s Dinerin toinen ravintola aukesi Tikkurilaan keskellä kurjaa koronavirustilannetta. Yrittäjä Mikko Sorjolahden eli Nakki-Mikon mielestä nyt pitää tehdä töitä kahta kovemmin ja paremmin. Päivi Tuovinen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Alle kaksi kuukautta sitten Mikko "Nakki-Mikko" Sorjolahti, 46, ei olisi osannut ennustaa, että hän perustaisi toisen Mike's Diner -hampurilaisravintolan Tikkurilaan. Se ensimmäinen toimii Myyrmäessä.

Viertolassa asuva Sorjolahti kyllä tiesi Tikkuraitin tyhjästä, uudesta ravintolatilasta ja käveli iltaisin sen ohi. Paikkaan oli jo tulossa toinen yrittäjä, mutta vallitseva korontilanne sai yrittäjän muuttamaan mielensä.

– Tää sattui nyt vapautumaan, Sorjolahti sanoo ja tarttui tilaisuuteen.

Onhan hän haaveillut yrityksensä kasvattamisesta, mutta kaikki tapahtui kovin nopeasti ja vähän yllättäen. Eikä jylläävä koronaepidemia rajoituksineen luo tietenkään parasta mahdollista alkua uudelle ravintolalle.

– Pikkasen jännittää itteekin.

Mutta paikka tuntui heti hyvältä ja seutu tutulta, sillä Sorjolahti on aiemmin asunut lähellä, Lehdokkitiellä. Hän sanoo, että kaikkiin paikkoihin ei vain saa "yhteyttä" eikä sellaiseen paikkaan voi perustaa ravintolaa.

Pikkasen jännittää itteekin.

Mikko Sorjolahti

Tikkuraitin varrella on useita ravintoloita, mutta se ei Sorjolahtea pelota. Hän uskoo, että runsas ja monipuolinen ravintolatarjonta tuo enemmän asiakkaita kaikille – kunhan koronasta päästään.

Joensuulaistaustaisen Sorjolahden tie hampurilaisravintoloiden omistajaksi on ollut jälkikäteen tarkasteltuna melko suora, vaikka ei hän sellaista uraa suunnitellut. Hänestä piti tulla insinööri.

Ensi kertaa Sorjolahti astui grilliin Pohjois-Karjalan Liperissä, jossa teini-ikäinen Mikko hankki mopoon bensarahoja grillin lattiaa pesemällä.

– Tai oikeastaan sain palkan grilliruokana ja vähän ajan kuluttua sain tehdä ne ruoatkin itse.

Siitä näppärä poika yleni kiireapulaiseksi.

Oli hän kokeillut ikkunanpesuakin 15-vuotiaana kesätöissä Helsingissä, johon hänet houkutteli veli.

– Erikoistuin korkeiden paikkojen ikkunanpesuun.

Peruskoulun jälkeen Sorjolahti opiskeli lvi-asentajaksi ja päätti pyrkiä teknilliseen opistoon. Mutta 17-vuotiaana hän ei kuitenkaan jaksanut keskittyä riittävällä tarmolla pääsykokeisiin.

Ensimmäinen työ armeijan jälkeen oli Myyrmäessä.

– Pesin kaksi viikkoa kellareiden väliovia.

Sitten hän sai huoltomiehen ja siivoojan töitä.

– Ne opettivat paljon.

Palkka ei riittänyt nuoren miehen menoihin ja hän hankki lisätienistejä työskentelemällä grillissä, Myyrmäen Liesi-grillissä. Myöhemmin hän osti grillin itselleen ja siitä alkoi yrittäjän ura.

Mike's Dinerin hampurilaisia tehdään nyt myös Tikkurilassa. Päivi Tuovinen

Grilli muuttui hampurilaisravintolaksi 2015, kun hän perusti ensimmäisen Mike's Dinerin Myyrmäen asemalle.

Sorjolahti asui Myyrmäessä 14 vuotta ja sanoo, että hänen sydämensä on siellä.

– Paljon on ollut töitä, virheitä ja oppimista, hän summaa.

Ja työ jatkuu. Uudet koronarajoitukset ravintoloille ovat kova isku. Ensi viikosta lähtien kolme viikkoa eteenpäin vain ulosmyynti on sallittua.

Mike's Diner aloitti ulosmyynnin jo edellisen sulun aikana hankkimalla auton kotiinkuljetuksiin.

– Kuljetus tuli siksi, että yritys pystyi jatkamaan toimintaansa.

Myös Tikkurilaan on hankittu burgertaxi eli Sorjolahti-kielellä hambulanssi.

– Kuljetusetäisyys on 10 kilometriä eli Vantaa.

Sorjolahden sanoo, että kukaan ei osaa laskea, miten koko maailmantalous kriisistä selviää. Siksi hän ei aio himmailla.

– Nyt pitää yrittää enemmän, kovemmin ja paremmin. Nyt pitäisi olla kekseliäs.

Sorjolahden mukaan ideoita pulppuaa, kun lompakon pohja alkaa häämöttää.

– Voimia kaikille yrittäjille!

Poikkeusolot

Ravintolat saavat pian myydä ruokaa vain ulos

Suomi siirtyy poikkeusoloihin ensi maanantaina 8. maaliskuuta. Siitä lähtien ravintolat eivät voi ottaa asiakkaita vastaan.

Ravintolat voivat kuitenkin myydä ruokaa niin, että asiakas noutaa ruoan tai annos toimitetaan asiakkaalle.

Ravitsemisliikkeiden sulku kestää 28. maaliskuuta saakka. Monilla tahoilla on kuitenkin arveltu, että kolme viikkoa ei riitä kohentamaan viime aikoina pahentunuttta koronavirustilannetta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut