Koronavuosi näkyi pelastuslaitoksen työssä Vantaalla – Ensivastetehtävien määrä väheni peräti 56 prosenttia

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen tehtävät vähenivät verrattaessa vuotta 2020 vuoteen 2019.

Vantaalla oli pelastustehtäviä viime vuonna yhteensä 3 344, vuonna 2019 niitä oli 4 246. Laskua oli yli 20 prosenttia.

Pelastuslaitoksella oli Vantaalla vähemmän tehtäviä viimeksi viisi vuotta sitten, vuonna 2015 (3 304 tehtävää). Viimeiset neljä vuotta tehtäviä on ollut vuosittain yli 4 000.

– Koronapandemia näkyi tehtävien määrän vähenemisenä. Kun ihmisten toimeliaisuus ja yhteiskunnan aktiivisuus vähenee, myös onnettomuuksien määrä pienenee, Keski-Uudenmaan pelastuspäällikkö Jussi Rahikainen toteaa.

Vantaalla oli vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna vähemmän rakennuspaloja, maastopaloja, liikennevälinepaloja, ihmisen pelastamisia ja avunantotehtäviä.

Dramaattisesti laskivat niin kutsutut pelastuslaitoksen ensivastetehtävät. Vuonna 2019 niitä oli Vantaalla 1361, mutta viime vuonna vain 593. Laskua oli yli puolet, noin 56 prosenttia.

– Ensivastetehtävistä puhutaan silloin, kun lähimmän tarkoituksenmukaisen yksikön tehtävänä on saada hätätilanteessa potilaan tilanne stabilisoitumaan ja paikalla on ensimmäisenä pelastusyksikkö, ei ensihoitoyksikkö eli ambulanssi, Rahikainen kuvaa.

Ensivastetehtävien vähenemiseen on Rahikaisen mukaan kaksi syytä.

– Ensinnäkin ensihoitotehtävien vähenemisen myötä ambulanssit olivat useammin vapaana ja ehtivät ensimmäiseksi potilaan luo. Toiseksi hälytysohjetta muutettiin. Pelastusyksikköjä ei hälytetty yhtä matalalla kynnyksellä tehtäville, joissa oli mahdollisuus altistua koronalle.

Myös liikenneonnettomuuksien määrä väheni. Niitä oli pelastuslaitoksen tilastojen mukaan vuonna 2020 Vantaalla 504. Viimeksi liikenneonnettomuuksia on kirjattu viimevuotista vähemmän vuonna 2016 (498).

Merkittävää lisäystä sen sijaan oli vahingontorjuntatehtävissä. Niitä oli Vantaalla vuonna 2020 yli puolet enemmän (320 kappaletta) kuin vuonna 2019 (154 kappaletta). Syynä laskuun ei ollut korona.

–Vahingontorjuntatehtävät ovat tyypillisesti myrskyn aiheuttamia puun kaatumisia tai revenneitä kattoja sekä tulvavahinkoja. Niiden määrä vaihtelee vuosittain sääilmiöiden mukaisesti, myrskyisänä vuonna tehtäviä on enemmän.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueeseen kuuluvat Vantaan lisäksi Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Vantaalla oli Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueen suurimpana kaupunkina vuonna 2020 määrällisesti eniten tehtäviä, mutta asukaslukuun suhteutettuna tehtäviä oli Vantaalla kaikista vähiten.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut