Korona on lisännyt perheiden ja nuorten avuntarvetta Vantaalla – Palvelupäällikkö: Kouluista tulee nyt huolestuttavaa viestiä

Kaupunki: Lapsiperheiden kotipalvelun kysynnässä oli viime vuoden lopussa ”ihan valtava lisäys”.

Palvelupäällikkönä Vantaan työskentelevä Reetta Voutilainen uskoo, että osa korona-ajan aiheuttamista ongelmista on vielä piilossa. Voutilainen pelkää eriarvoistumisen kasvua. Tiina Örn

Tiina Örn

Korona-aika on näkynyt Vantaalla lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden sekä lapsiperheille suunnattujen palvelujen kysynnän kasvuna.

– Uskon, ettei lakipistettä perheiden ja lasten sekä nuorten mielenterveyspalveluiden kysynnässä ole vielä saavutettu, psykososiaalisten palveluiden vs. päällikkönä Vantaalla työskentelevä Reetta Voutilainen sanoo.

Voutilainen perustelee arviotaan muun muassa sillä, että kouluista on tullut huolestuttavaa viestiä. Koronaväsymyksen alle alkavat uupua vähitellen myös ne lapset ja nuoret, jotka ovat tähän asti voineet hyvin.

– Uskon osan ongelmista olevan vielä piilossa. Tulee esimerkiksi taloudellisia vaikeuksia ja se kasaa kaikille psyykkistä kuormaa, myös lapsille ja nuorille.

Mielenterveyspalveluiden ja vanhemmuuden tuen kysynnässä on normioloissakin kuukausikohtaista vaihtelua. Tarkkoja kasvulukuja on siksi vaikea esittää. Voutilainen kuitenkin myöntää tilastojen vahvistavan sen, että korona-aika on tuonut palveluiden piiriin Vantaalla uusia asiakkaita. Sen lisäksi aiemmin mielenterveyspalveluita käyttäneet ovat tarvinneet apua entistä enemmän.

Vantaan perheneuvoloissa asiakastapaamisten määrä on noussut korona-aikana selvästi. Korona-ajan kynnyksellä maaliskuussa 2020 asiakastapaamisia oli 677, syyskuussa niitä oli peräti 839 ja lokakuussa vieläkin enemmän: 856. Kasvua oli siis muutamassa kuukaudessa yli 26 prosenttia.

Nuppiin yhteyttä ottavat nuoret ovat aiempaa huonovointisempia.

– Asiakasmäärissä ja asiakastapaamisten määrissä on ollut selkeää kasvua myös aiempiin syksyihin verrattuna. Kyse ei ole vain siitä, että syksyllä on tavallisestikin kevättä enemmän ruuhkaa.

Esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelun kysynnässä oli viime vuoden lopussa Voutilaisen mukaan ”ihan valtava lisäys”. Helmikuussa 2020 asiakaskäyntejä oli 1437, vuoden lopussa marraskuussa 2020 niitä oli 2628 ja joulukuussa peräti 2927.

– Kyseessä ei ole mielenterveyspalvelu, mutta luvut kertovat lapsiperheiden palvelujen tarpeen lisääntymisestä, Voutilainen täsmentää.

Nuortenkeskus Nupissa syyskuussa 2019 oli 374 asiakasta, vähän yli vuosi myöhemmin eli lokakuussa 2020 asiakkaita oli 508. Määrä kasvoi yli 35 prosenttia.

Palveluiden määrällisen kysynnän lisäksi Voutilainen puhuu laadullisesta muutoksesta.

– Esimerkiksi Nuppiin yhteyttä ottavat nuoret ovat aiempaa huonovointisempia. Tilanteet ovat kriisiytyneet ja monimutkaistuneet. Asiakkailla on tarvetta pitkäkestoisemmalle tuelle. Se tarkoittaa, ettei uusia asiakkaita voida ottaa aiempaan tahtiin.

Ongelmana on Voutilaisen mukaan myös esimerkiksi psykoterapeuttien puute.

Vo u tilainen tuntee mielenterveyspalveluiden kentän Vantaalla. Mihin hän suuntaisi lisäresursseja, jos saisi valita vain yhden kohteen?

– Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista puhutaan paljon ja niin pitääkin puhua. Jos saisin valita vain yhden kohteen, niin ehkä kuitenkin suuntaisin lisäresursseja aikuisten mielenterveyspalveluihin ja vanhemmuuden tukeen. Aikuisten palveluja ei saa unohtaa, sillä vanhempien hyvinvointi on lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Voutilainen pohtii, että vantaalaistenkin hyvinvoinnin kannalta yksi oleellinen kysymys on se, miten kauan poikkeusaika rajoituksineen vielä jatkuu.

– Pelkään eriarvoistumisen kasvua, joka saattaa jatkua myös sen jälkeen, kun rajoitukset puretaan. On lapsia, nuoria ja perheitä, jotka selviävät tästä kriisistä hyvin, sitten on niitä perheitä, joissa ongelmat kasaantuvat. On taloudellisia ongelmia ja mielenterveydenongelmia, näköalattomuutta, vanhempien väsymistä ja nuorten passivoitumista.

Päättäjiltä Voutilainen toivoo kykyä ja rohkeutta katsoa kauas.

– Mielenterveyspalveluihin tehtävät panostukset eivät maksa itseään ihan heti takaisin, mutta ne kannattavat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut