Vantaan vaatimukset pysäköintitalosta ja liiketiloista hidastavat Korson keskustan uudistamista – nyt suunnittelu laajenee radan itäpuolelle

Tulevaisuus: Asumista suunnitellaan sosiaali- ja terveysaseman eteläpuoleiselle joutomaalle.

Vantaan kaupungilla on joutomaata Korsossa radan itäpuolella, sosiaali- ja terveysaseman eteläpuolella. Keskustan suunnitellaan nyt laajenevan sinne. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Keskustan uudistaminen aivan Korson aseman tuntumassa ei ota käynnistyäkseen kunnolla. Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu pidettiin jo 2014, mutta asiat eivät ole edenneet.

Vain osa uusista asuinkerrostaloista, kuten Lujatalon tornitalo, on toteutunut, muutoin keskusta on samanlainen kuin jo vuosikymmeniä.

Yksi suurimmista kompastuskivistä on kaavaluonnoksen vaatima pysäköintilaitos. Sen kustannuksiin pitäisi alueen kiinteistöjen osallistua, jotta rakentaminen olisi kannattavaa. Siihen ei ole kaikilla kiinnostusta, toteaa suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun toinen voittaja YIT Suomi Oy:n divisioonajohtaja Harri Isoviita.

Pysäköintilaitos uhkaisi nostaa rakennettavien kerrostaloasuntojen hinnat niin korkeaksi, että ne eivät menisi Korsossa kaupaksi.

Lisäksi YIT:tä hiertää vaatimus kerrostalojen kivijalkoihin tulevista liiketiloista. Rakennusyhtiötä epäilyttää, olisiko niille kysyntää Korsossa.

– Meillä on Tikkurilassakin myymättä kivijalkaliiketilaa Tikkurilantorilla, Isoviita huomauttaa.

Meillä on Tikkurilassakin myymättä kivijalkaliiketilaa.

YIT:n Harri Isoviita

Korson keskustan uudistuminen oli jo lähdössä liikkeelle, kun kaupunki oli tekemässä yhteistoimintasopimusta yksityisten maanomistajien sekä YIT:n ja Lehdon rakennusyhtiöiden kanssa 2019.

Kaupungin projektijohtaja Janne Juntunen kertoo, että sopimusta ei kuitenkaan saatu allekirjoitettua, koska osa maanomistajista ei suostunut sitä allekirjoittamaan.

– Hanketta on kuitenkin sopimuksen hengessä edistetty yhteistyössä, kunnes syksyllä 2020 YIT ilmoitti faktisesti vetäytyvänsä hankkeesta, Juntunen jatkaa.

Isoviita sanoo, että yhtiö on kuitenkin edelleen kiinnostunut Korsosta, mutta ei alkuperäisellä suunnitelmalla. Yhtiö on vain päättänyt ottaa aikalisän Korsossa ja odottaa, miten Vantaan kaupunki lähtee etenemään jumittuneessa tilanteessa.

Itä-Vantaan aluearkkitehti Vesa Karisalo kertoo, että kaupunki aikoo nyt suunnata katseensa radan itäpuolelle Metsolaan ja laajentaa suunnittelualuetta. Uusi yleiskaava ei ole vielä lainvoimainen, mutta siinä Korson keskusta-alue jatkuu radan itäpuolella Otavantielle ja pohjoisessa Korpikontiotielle asti.

– Terveysaseman eteläpuoleista aluetta kehitetään osana keskustaa, Karisalo kiteyttää.

Alue on Kulomäentielle saakka joutomaata ja kaupungin omistuksessa. Sinne suunnitellaan asumista.

Karisalon mukaan Korson keskustan osallistumis- ja arviointisuunnitelma julkaistaan huhtikuussa.

Lue myös: Pitkät jäähyväiset Korson keskustan viimeiselle omakotitalolle – Asukas jättää lapsuudenkotinsa vasta vähän ennen purkajien tuloa

Korso-talon purkaminen alkoi – kerrostalo tilalle

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut