Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Yhdeltä Helsingistä lähteneeltä bussimatkalta yli 60 jatkotartuntaa, kyseessä eteläafrikkalainen koronamuunnos – IS: "Kyytiin tuli yksi aivasteleva matkustaja"

Helsingistä Savonlinnaan matkanneessa bussissa levisi koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos, joka aiheutti kaikkiaan yli 60 jatkotartuntaa. Asiasta tiedottaa Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri. Bussi kulki Helsingistä Savonlinnaan 26. tammikuuta.

Sosteri tiedotti jo helmikuun lopussa, että yhdessä bussiin jäljitetyssä tapauksessa kyseessä oli eteläafrikkalainen muunnos, ja nyt on vahvistunut, että muutkin tutkitut bussiketjun tartunnat olivat samaa virusta.

– Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että koko bussimatkaketju oli eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen aiheuttama, sanoo Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen tiedotteessa.

Kososen Liikenteen toimitusjohtaja Jyrki Kosonen kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että bussissa oli kymmenkunta matkustajaa.

– Kyytiin tuli yksi aivasteleva matkustaja, vaikka suositus on, ettei sairaana saa matkustaa, Kososen Liikenteen toimitusjohtaja Kosonen sanoo IS:lle.

Aivasteleva matkustaja ei Kososen mukaan käyttänyt kasvomaskia. Muut matkustajat ja kuljettaja käyttivät.

Bussiketjun näytteistä noin kolmannes lähetettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) sekvensointiin.

– Bussiketjussa tartunnat tapahtuivat hyvin herkästi, joten virusmuunnoksen löytyminen ei ole yllätys, sanoo Jaana Luukkonen tiedotteessa. Virusmuunnosmahdollisuuteen on tartunnanjäljityksen aikana varauduttu normaalitoimien lisäksi esimerkiksi testaamalla oireettomia ja altistuneita laajasti sekä pidemmillä eristysajoilla, Luukkonen sanoo Sosterin aiemmassa tiedotteessa.

Bussimatkasta lähteneitä tartuntoja on löytynyt Sosterin testeissä 56 ja muiden sairaanhoitopiirien alueella 8.

Itä-Savossa suuri osa jatkotartunnoista liittyy tiedotteen mukaan Savonlinnan Punkaharjulla toimivaan Itä-Karjalan kansanopistoon.