Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi vetää yhä hyvin kansainvälistä työvoimaa – tänne tullaan lähinnä yhdestä ilmansuunnasta

Suomi vetää edelleen hyvin kansainvälistä työvoimaa, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) raportin mukaan Suomi on maailman 22. houkuttelevin maa kansainväliselle työvoimalle. Vuonna 2018 Suomi oli sijalla 21.

Kaikkein houkuttelevin maa on Kanada, joka nousi viime vuonna uudeksi suosikkimaaksi Yhdysvaltojen ohi.

BCG:n ja The Network -rekrytointiverkoston kyselyssä oli mukana yli 200 000 vastaajaa 190 maassa. Suomalaisia vastaajia oli 543.

Suomeen töihin haluaisivat ennen kaikkea virolaiset, jotka olivat listan kärjessä myös vuonna 2018.

Myös muut halukkaimmat töihin tulijat ovat itäisestä Euroopasta ja idästä eli Venäjältä, Latviasta, Turkista ja Kosovosta.

– Lienee luonnollista, että Suomeen halutaan tulla naapurimaista, kuten Virosta ja Venäjältä. Palkkataso on varmasti merkittävä tekijä, mutta voidaan kysyä, miksi naapurimme lännestä eivät yhtä ponnekkaasti halua Suomeen töihin. Vielä vuonna 2018 norjalaiset olivat virolaisten jälkeen innokkaimpia Suomeen haluajia, sanoo tiedotteessa BCG:n osakas Tapio Schrey.

Ruotsi on suomalaisille mieluisin maa muuttaa työn perässä. Muita suosikkeja ovat Saksa, Espanja ja Norja.

Vielä vuonna 2018 mieluisimmat kohdemaat olivat Britannia ja Yhdysvallat, mutta nyt ne ovat pudonneet sijoille viisi ja kuusi. Viro on kasvattanut houkuttelevuuttaan ja on nyt kahdeksanneksi mieluisin maa, jonne suomalaiset muuttaisivat töihin.

Kaikkiaan suomalaisten muuttohalukkuus ulkomaille työn perässä on laskenut muutamassa vuodessa. Kolme vuotta sitten muuttohalukkuus oli 67 prosenttia ja nyt se on 51 prosenttia.

Muuttohalukkuuden lasku on linjassa maailmanlaajuisten tulosten kanssa ja yhtenä syynä nähdään koronapandemia.

Koronapandemian myötä useampi vastaaja pitää etätyöskentelyä ulkomaiselle työnantajalle muuttoa kiinnostavampana vaihtoehtona. Suomalaiset ovat muita innokkaampia etätöihin.

Maailmanlaajuisesti 57 prosenttia vastaajista on avoimia työskentelemiselle etänä ulkomaalaiselle työnantajalle. Suomen osalta tämä luku on 67 prosenttia, ja Suomi onkin kyselyssä kehittyneiden länsimaiden kärkisijoilla.

Suomalaiset etsivät mieluiten etätöitä tarjoavia työnantajia Ruotsista, Saksasta tai Yhdysvalloista.

– Ehkä korona-aikana moni on huomannut suomalaisen yhteiskunnan edut ja etätyön mahdollisuudet. Jos päivät kuluvat kotitoimistolla, ei ole väliä, onko työpaikalle matkaa kymmenen vai kymmenentuhatta kilometriä, Schrey sanoo.

Muokattu 4.3. klo 12: lisätty kyselyn tekijäksi BCG:n ohella The Network -rekrytointiverkosto.