Sekajäte, biojäte, kartonki, metalli...Kierrätys on haastavaa, jos tilaa on vähän – pariskunta keksi, miten jätteiden lajittelu helpottuu kaupunkikodissa

Konalassa asuvien Matti Heinosen ja Liubov Obraztcovan taloudessa kaikki mahdollinen kierrätetään. Kassit kuitenkin vievät rutkasti tilaa kaksiossa. Liubov Obraztcova

Anniina Virtanen

Pienet kaupunkikodit vaativat luovia ratkaisuja lajitteluun ja jätteiden kierrättämiseen. Allaskaapin alle on mahdotonta saada mahtumaan kaikki: seka-, muovi-, biojäte ja kartonki, metalli ja lasi. Ehkä myös ongelmajäte, kuten paristot. Myös pullot ja lehdet vievät oman tilansa kotona.

Ehkä monien lajitteluinnottomuus johtuu siitä.

H elsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) halusi myös asukkaat keksimään ratkaisuja, ja järjesti ideakilpailun siitä, miten kodin lajitteluongelmia voisi ratkaista. Ehdotuksia tuli kevyeen ja raskaaseen sarjaan yhteensä 50.

Kilpailun raskassarjan ykkössijalle sijoittui Matti Heinonen, 32, ReCube-ideallaan.

Talouteen tuli kaksoisvoitto, sillä Heinosen aviopuoliso Liubov Obraztcova, 32, tuli toiseksi Carousel-ratkaisullaan.

Pariskunta asuu 55 neliön kaksiossa, eikä lajittelulle ole liikaa tilaa. Heinonen kertoo, että allaskaappiin mahtuu vain sekajäte, lasi ja metalli. Bioämpäri on keittiötasolla, muovit, kartongit ja lehdet kerätään lattialla oleviin kasseihin.

Pienessä asunnossa tilaa pitää käyttää hyödyksi ylöspäin.

– Kun on kyse pienestä asunnosta kysymys, tilaa pitää käyttää hyödyksi ylöspäin. Meillä on seitsemän eri lajitteluastiaa ja kestokassia siellä täällä. Siitä lähti liikkeelle Liubovin design, joka sopisi suoraan meidän tilanteeseemme, Heinonen sanoo.

Obraztcova kehitteli rullilla liikkuvan pyöreän ja korkeahkon pöytätason, jonka rungossa on ulokkeita, johon esimerkiksi kasseja voi ripustaa.

Heinosella itsellään oli niin erilainen visio, että pariskunta päätti osallistua kilpailuun omilla ehdotuksillaan. Heinosen idea on moduloitava kaapisto, joka voi toimia esimerkiksi penkkinä eteisessä tai pystykaappina vaikka keittiössä, ja vedettävissä laatikostoissa olisi tilaa lajittelupisteille.

Pariskunta ei olisi voinut uskoa, että voitto tulee molemmille. Vielä tässä vaiheessa kilpailun voittajaideat ovat vasta paperilla.

– On hienoa, että saamme mahdollisuuden olla mukana prototyyppien tekemisessä. Mielenkiintoista nähdä, miten totuus tulee vastaamaan ideaa, valmistustekniikkaa opiskellut Heinonen tuumaa.

On hälyttävää, jos lähes 40 prosenttia jättää lajittelematta.

Kun prototyypit ideoista on valmistettu, niitä testataan Y-säätiön ja Espoon Asunnot Oy:n asuinhuoneistoissa huhti–kesäkuussa. Kuuden viikon aikana asukkailta kerätään käyttäjäkokemuksia ja prototyyppejä kehitetään edelleen.

– On mahdollista, että ideakilpailun ratkaisuja nähdään tulevaisuudessa kauppojen hyllyillä. Kodin kierrätyspisteeseen voi kuitenkin itse tehdä monia parannuksia pienillä muutoksilla. Saatiin mukavan paljon vinkkejä kodin lajitteluun ideakilpailusta, HSY:n projektipäällikkö Roosa Halonen iloitsee.

Projektissa mukana oleva Y-säätiö kysyi helmikuussa asukkailtaan, miten he kokevat jätteiden lajittelun onnistuvan kotona ja miten mahdollisuuksia voisi parantaa. Suuri osa vastaa, että lajitteluun ei ole tarpeeksi tilaa kotona.

– On silti hälyttävää, jos lähes 40 prosenttia jättää lajittelematta ja kierrättämättä siitä syystä ettei omassa asunnossa ole kunnon mahdollisuuksia siihen. Toisaalta useissa vastauksissa korostettiin, että kierrätys vaatii asukkailta omatoimisuutta ja viitseliäisyyttä ja että on itse hommattu astiat lajittelua varten.

Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella kotien jätteiden kierrätysaste oli 46 prosenttia vuonna 2019. HSY:n tavoitteena on nostaa kierrätysaste 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

– Olemme ryhtyneet laveasti ratkomaan, miten lajittelusta tehdään helpompaa: kiinteistöille on tänä keväänä tulossa lisää jäteastioita eri jätelajeille, olemme tarkistaneet hinnaston lajitteluun kannustavaksi ja tarjoamme apuja lajittelun taitoihin, HSY:n ryhmäpäällikkö Sari Kemppainen luettelee.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut