Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asolaan valmistuu 76 aravarahoitteista vuokrakotia "muovipihiin" kerrostaloon

Ympäristö: Muovipihiin rakentamiseen ei ainakaan vielä päädytä rahansäästösyistä.

Asolanväylän varressa on käynnissä kokeilu. Kerrostalon rakennustyömaalla otetaan selvää, miten rakentamisessa voidaan olla mahdollisimman pihejä muovinkäytössä.

Pilottikohde on nimeltään asunto oy Metsäkissa ja se valmistuu osoitteeseen Ojalehdonkuja 2, lähelle Koivukylän K-Citymarketia.

– Taloa rakennettaessa tutkitaan, miten työmaalle tulevan muovin määrää voidaan vähentää ja miten muovi saadaan mahdollisimman hyvin kierrätettyä, kertoo Lujatalon rakennuttajapäällikkö Rainer Noppa.

– Tulevaisuudessa rakennustyömaalle pyritään tilamaan tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän pakkausmuovia ja myös rakennusmateriaaleiksi etsitään muovittomia vaihtoehtoja, Noppa jatkaa.

Asunto oy Metsäkissan on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2021. Siihen tulee 76 aravarahoitteista vuokra-asuntoa.

Mitä hyötyä rakentajalle on muovipihistä rakentamistavasta?

Ensin on saatava työnjohto mukaan.

– Tämä on rakennusliikkeelle konkreettinen tapa toimia ympäristövastuullisesti. On meillä muitakin ympäristöhankkeita. Toistaiseksi muovipihi rakentaminen on kalliimpaa, mutta muovittomien ratkaisujen hinta varmasti laskee ajan myötä.

Rakennusliike vastaa osaltaan asukkaiden toiveeseen. Noppa kertoo huomanneensa yhä useampien ihmisten olevan kiinnostuneita asumisen ja rakentamisen ympäristövaikutuksista.

– Julkisuudessa on ollut puhetta meriin päätyvästä muovista ja muoviasiat ovat olleet esillä valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Rakentaminen on yksi suurimpia muovien käyttökohteita. Muovien lajittelu ja kierrättäminen on rakennustyömailla vielä melko vähäistä.

Kierrätystä ei varmisteta sillä, että työmaalla on mahdollisuus lajitella. Iso homma on työntekijöiden kouluttamisessa.

– Ensin on saatava työnjohto mukaan, jotta he ottavat kierrätysasiat osaksi perehdyttämistä. Tiedon on kuljettava myös alihankkijoille.

Asolan työmaalla kaikki on sujunut joustavasti. Itse asiassa yllättävän luontevasti, Noppa kuvaa.

Muovin merkinnöistä ja kierrättämisestä on rakennustyömailla jo tietoa, mutta enemmänkin voisi olla, Noppa toteaa.

Metsäkissan rakentamisen aikana saatu tieto tallennetaan ja sitä käytetään hyväksi ohjeistuksen laatimisessa. Ohjeistusta käytetään jatkossa kaikissa Metsäkissaa rakennuttavan kiinteistösijoitusyhtiö Premicon tulevissa kohteissa.

Liian vähäisen ohjeistuksen lisäksi löytyy myös muita ongelmakohtia.

– Työsarkaa on siinä, että mahdollisimman monille rakennukseen tuleville tuotteille olisi muovittomia vaihtoehtoja tai kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita, rakennuttajapäällikkö Noppa kommentoi.

Lue myös: Asolan "cittarin" viereen yli 200 uutta asuntoa

Kymmeniä uusia vuokra-asuntoja puutaloon Asolaan

Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja