Jaossa on jälleen paljon valtaa – Uusi valtuusto päättää ratikasta, Elmon uimahallista, Myyrmäen ja Tikkurilan kehittämisestä...

Kaupunki: Tulevan valtuuston on korjattava koronakriisin jättämiä vauriota ja päätettävä monesta isosta hankkeesta.

Huhtikuussa, jos korona suo, pidetään kuntavaalit. Niissä valitaan Vantaalle uusi kaupunginvaltuusto, jonka yhtenä tehtävänä on Vantaan talouden saattaminen kuntoon koronakriisin jälkeen.

Myös työllisyyden kohentaminen vaatii toimia. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen uskoo kriisin jättävän jälkeensä ison ja todennäköisesti pitkittyvän työttömyyden.

– Ensi valtuustokaudella tulee onnistua työllisyyden kuntakokeilussa ja pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa, Viljanen sanoo.

Uuden valtuuston työlistalla ovat Vantaan ratikan ja Elmon urheilupuiston rakentamispäätökset, kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä toteaa.

Valtio rahoittaisi noin 393 miljoonaa euroa maksavasta ratikkareitistä 30 prosenttia. Loppu jäisi Vantaan ja HSL:n rahoitettavaksi. Ratikan rakentamiseen liittyy myös lukuisten asemakaavojen käsittelyä.

Elmon uimahallin hintalappu olisi noin 36 miljoonaa. Muun Elmon urheilualueen rakentaminen maksaisi kaupungille noin 20 miljoonaa, vaikka mukaan saataisiin yksityisiä hankkeita.

Tuleva valtuusto päättää myös Kuusikon lämpövarastosta.

– Varasto on noin 100 miljoonan euron investointi. Sen rahoittaa Vantaan Energia, mutta kaavapäätös on valtuuston käsissä. Tämä maailman suurin lämmön kausivarasto liittyy Vantaan Energian tavoitteeseen hiilivapaasta tuotannosta vuoteen 2026 mennessä, Penttilä sanoo.

Valtuuston harteilla on myös keskustojen kehittämishankkeita. Seuraavan neljän vuoden aikana päätetään Myyrmäen keskustan rakennushankkeesta, Lapinkylän alueen ja Korson keskustakaavoista sekä Lapinkylän aseman rakentamisesta.

Niiden lisäksi valtuusto ohjaa päätöksillään Aviapoliksen tulevaisuutta.

– Päätettävänä on Aviapoliksen Atomi-koulukeskuksen rakentaminen ja monet alueeseen liittyvät kaavat, Penttilä sanoo.

Valtuutetut sanelevat osaltaan myös Tikkurilan tulevaisuutta. Kantaa on otettava Jokiniemeen tulevan Tikkurilan oppimiskeskuksen ja Tikkurila Oyj:n tehdasalueen kaavoihin. 20 hehtaarin tehdasalueelle voisi tulla rakentamista jopa yli 100 000 kerrosneliötä.

Päätös Tikkurilan oppimiskampuksesta on kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalskeen mukaan hyvin merkittävä. Sen lisäksi Kalske muistuttaa tulevan valtuuston päättävän uuden vantaalaislukion perustamisesta ja paikasta.

Tikkurilan rakentamiseen liittyy myös Tikkurilan hyvinvointikeskuskokonaisuus, jonka on suunniteltu valmistuvan aikaisintaan vuonna 2025.

Ratkaisu on tehtävä myös Kivistön hyvinvointikeskuksen ja Simonkylään suunnitellun Tikkurilan vanhustenkeskuksen kohtalosta.

–  Valtuustossa tehdään tulevalla kaudellakin päätöksiä, jotka tulevat vaikuttamaan kaupunkilaisten palveluverkkoon, sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö toteaa.

Valtuusto päättää myös siitä, miten ja mitä palveluja pidetään yllä. Kulttuuripalvelutkin pitää muistaa, vaikka talouden kanssa on paljon tekemistä. Valtuusto linjaa muun muassa Myyrmäen kulttuurin ja vapaa-ajan tilojen kohtalon.

–  Päätettäväksi tulee esimerkiksi se, rakennetaanko Myyrmäkeen monipuolinen kaupunkilaisten kohtaamispaikka "Myyrmäen kaupunkikulttuuritalo”, kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand toteaa.

Hän muistuttaa, että valtuuston käsissä on myös myönteisen erityiskohtelun ohjelman jatkaminen. Alueiden eriarvoistumiskehityksen taittamisen valtuuston työlistalta nostaa myös Kalske.

– Kasvatukseen ja koulutukseen liittyvillä päätöksillä on iso merkitys segregaation ehkäisyssä.

Täysin vapaita käsiä valtuustolla ei ole. Lakisääteiset palvelut on turvattava ja valtuuston on muun muassa pidettävä huolta, että jo aiemmin hyväksytyt säästö- ja tuottavuustoimet etenevät käytäntöön.

Kuntavaaleja ei järjestetä huhtikuussa, vaan ne siirretään järjestettäviksi 13. kesäkuuta 2021.

Palvelut

Listalla myös sote-uudistus

Hallituksen esityksen mukaan Suomi jaetaan vuoden 2023 alusta alkaen hyvinvointialueisiin.

Sote-uudistukseen liittyvä hyvinvointialueiden perustaminen vaatii Vantaallakin lukuisia valtuuston päätöksiä.

Hallituksen esityksen toteutuminen tarkoittaa, että lähes puolet Vantaan kaupungin henkilöstöstä ja myös iso osa taloudesta siirretään hyvinvointialueille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut