Rikokset lisääntyivät Vantaalla koronavuonna merkittävästi – Ryöstöjen määrässä lähes 80 prosentin kasvu

Rikosten määrä lisääntyi Vantaalla viime vuonna huomattavasti. Kasvua oli lähes kaikissa rikostyypeissä. Petra Husu

Tiina Örn

Vantaalla tuli viime vuonna ilmi 28 322 rikosta. Määrä kasvoi 5 758 rikoksella edelliseen vuoteen verrattuna.

Laskennallisesti voisi todeta, että Vantaalla tuli viime vuoden jokaisena päivänä ilmi noin 78 rikosta ja vuoden jokaisena tuntina yli kolme rikosta.

– Mennyt vuosi oli monella tapaa poikkeuksellinen. Koronan vaikutus näkyi poliisin toiminnassa selvästi, toteaa rikoskomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisista.

Kotihälytystehtävien määrä lisääntyi koronavuonna yli 40 prosenttia. Poliisilla oli Vantaalla viime vuonna 4 885 kotihälytystehtävää, yli 1 400 tehtävää enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Kotihälytystehtävissä on lähisuhdeväkivaltaan liittyviä tehtäviä, mutta myös sellaisia, että naapuri ilmoittaa melusta, Eronen kertoo.

Kotihälytystehtävien lisääntymisen syiden selvittäminen vaatisi tarkempaa tutkimusta. Eronen kuitenkin uskoo kasvun johtuvan hyvin todennäköisesti siitä, että korona-aikana ravintolat ovat menneet aiemmin kiinni ja on siirrytty sisätiloihin.

– Ihmiset ovat muutenkin viettäneet aiempaa enemmän aikaa kotona.

Hurjan korkea piikki Vantaan tuoreimmissa rikostilastoissa on kiristysrikoksissa, joita tuli viime vuonna ilmi 1 233. Vuotta aiemmin niitä kirjattiin 55. Kiristysrikosten määrä lisääntyi Vantaalla peräti yli 2 100 prosenttia. Erosella on siihen selitys:

– Kiristysrikosten määrän suuri kasvu johtui Vastaamo-tietomurrosta.

Koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjattiin viime vuoden aikana 3 500 rikosilmoitusta Vastaamo-tapaukseen liittyen.

Omaisuusrikoksista lisääntyivät kiristysrikosten lisäksi merkittävästi myös ryöstöt. Kasvua oli Vantaalla lähes 80 prosenttia.

– Ryöstörikosten kasvussa saattaa näkyä nuorten pahoinvointi. On myös havaittu, että osassa ryöstöissä on ollut yhteyksiä huumausainerikollisuuteen, esimerkiksi velan perintään, kertoo Eronen.

Yhteensä omaisuusrikoksia tehtiin Vantaalla viime vuonna 15 170, mikä on 2 776 enemmän kuin vuonna 2019.

Koronapandemian voisi olettaa vähentäneen ihmisten liikkumista. Liikennerikosten määrässä se ei kuitenkaan näy laskuna. Viime vuonna liikennerikoksia kirjattiin Vantaalla 5 207, lähes tuhat enemmän kuin vuonna 2019.

– Kasvua voi osaltaan selittää se, että koronan takia koulutuksia on peruttu, joten valvontaa on pystytty tekemään hälytystehtävien ohessa.

Huumausainerikosten määrä kasvoi Vantaalla viime vuonna yli 26 prosenttia, niitä tuli ilmi 1 544.

– En lähtisi selittämään huumausainerikosten kasvua koronapandemialla. Jätevesien tutkimukset ovat jo aiemmin paljastaneet, että huumeita tuodaan Suomeen enemmän ja niiden käyttö on lisääntynyt.

Huumeiden käyttö näkyy myös liikenteessä.

– Rattijuopumustapauksissa jo lähes puolessa kyseessä on huumaantuneena ajaminen, Eronen sanoo.

Kaikkiaan rattijuopumusten määrä väheni hieman viime vuonna Vantaalla. Niitä kirjattiin 782, se on kolme tapausta vähemmän kuin vuonna 2019.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut