Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalla käynnistynyt työllisyyden kuntakokeilu räätälöi palvelut työnhakijalle kokonaisvaltaisesti – "Panostaminen asiakkaiden tapaamisiin olisi hyvin tärkeätä, mutta nyt palvelut joudutaan tarjoamaan etäyhteyksin"

Vantaalla oli helmikuussa 17 935 työtöntä. Vantaan työllisyyspalveluiden johtajan Susanna Taipale-Vuorisen mukaan viime kuukausina on määrässä ollut hiukan nousua.

– Nyt eletään veitsen kärjellä lähitulevaisuuden suhteen, hän toteaa viitaten koronapandemian vaikutuksiin, muun muassa ravintola-alalle aiottuun sulkuun.

– Vähän kauhulla odotan maalis-huhtikuun tilannetta. Pelkään, että lomautettuja tulee nyt lisää ja että sulun aikana osa firmoista päättää lopettaa.

Kuluvan viikonlopun aikana siirtyy 21 000 työtöntä työnhakijaa TE-toimistolta Vantaan ja Keravan kaupunkien työllisyyspalvelujen asiakkaiksi osana viime maanantaina käynnistynyttä valtakunnallista työllisyyden kuntakokeilua.

Kokeilu koskee työnhakijoita, jotka ovat alle 30-vuotiaita, vieraskielisiä tai eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Lue myös: 7 000 nuorelle ja 9 000 vieraskieliselle vantaalaiselle työttömälle uutta palvelua – "Mistä työpaikkoja saadaan millään kokeilulla, jos niitä ei ole?"

– Tavoite on se, että asiakas voidaan kokonaisvaltaisesti huomioida, koska kunnalla on muitakin palveluja, joita hän voi tarvita ennen työllistymistään, Taipale-Vuorinen toteaa.

–  On tarkoitus luoda malleja esimerkiksi siihen, kuinka pystytään kiinnittämään enemmän huomiota osatyökykyisten tarvitsemaan palveluun yhdessä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa, ja että omat prosessimme ovat mahdollisimman suoria muun muassa kuntouttavaan työtoimintaan.

Noin puolet kokeilun piiriin kuuluvista tulee vieraskielisten ja maahanmuuttajien joukosta ja Taipale-Vuorinen myöntääkin, että haasteet sekä kotoutumisen että työllistymisen onnistumiseksi ovat isot. Nyt toiminnan lisähankaluutena on se, että asiakkaan ensitapaaminen ja kaikki palvelut joudutaan tarjoamaan etäyhteyksin.

– Ylipäätään iso ryhmä asiakkaista tarvitsisi juuri osaamisen kehittämisen tai terveydenhuollon palveluita ja panostaminen ihmisten tapaamisiin olisi hyvin tärkeätä. Vaikka esimerkiksi joitain kursseja on tarjolla etänä, niin kaikilla ei ole tarvittavia välineitä tai tarvittavia taitoja etäkoulutukseen.

Myös asiakkaan tilanteen ja koko palvelutarpeen selvittäminen on Taipale-Vuorisen mukaan usein helpompaa tapaamisen kuin puhelinkeskustelun kautta, mutta muita mahdollisuuksia ei nyt juurikaan ole.

– Tietoturvasyistä emme saa käyttää asiakkaiden kanssa kommunikointiin mitään kuvallisia yhteyksiä.

Hän on kuitenkin kokeilun suhteen vielä toiveikas.

– Näen niin, että korona päättyy joskus ja että tilanne saattaa lähteä jo ensi kesästä paranemaan.

Kokeilu kestää 30. kesäkuuta 2023 asti.

Katso myös tämä: Kokeilu tuo osalle Vantaan työttömistä omaohjaajan