Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Rukkaset saanut rakastunut renki surmasi yöllä verisesti seitsemän ihmistä ja pakeni Keimolaan – Armahduksen jälkeen kirvesmurhaaja palasi samalle seudulle ja ehti kaksi kertaa avioon

Vaatimattoman rakennuksen kuvan museoluetteloinnin ja kuvan taustojen selvittelyn yhteydessä paljastui yksi Suomen historian karmeimmista joukkomurhista. Kiitos Gustav Åstrandille lisätiedoista.

Karl-Emil Malmelin (s. 1872) Espoon pitäjästä palkattiin vuonna 1897 rengiksi Simolan torppaan, joka sijaitsi Klaukkalan kylässä aivan Helsingin maalaiskunnan rajalla.

Ajan myötä hän rakastui isännän tyttäreen ja kosi tätä. Kieltävän vastauksen saanut Malmelin päätti kostaa.

Aamuyöstä 10. toukokuuta 1899 isäntäperheen nukkuessa hän otti piilottamansa kirveet ja murhasi näillä kaikki talossa olleet seitsemän henkilöä sänkyihinsä. Heistä kolme oli naisia ja kaksi lapsia. Teon jälkeen hän pakeni Helsingin maalaiskunnan puolelle.

Muutama kilometri Simolan torpasta itään Vestrantien varrella Keimolassa sijaitsi Skogsbacka-niminen tila. 23. toukokuuta heiniä hakemaan tullut tilan renki havaitsi ladossa piileskelevän Malmelinin.

Rengin hakiessa apujoukkoa paikalle Malmelin pakeni jälleen. Ladosta löytyi muun muassa verinen puukko, jolla Malmelin oli yrittänyt itsemurhaa viiltämällä itseään kaulaan tässä kuitenkaan onnistumatta.

Kaksi päivää myöhemmin, 25. toukokuuta, 30 kyläläistä ja 8 poliisia ottivat nääntyneen Malmelinin kiinni Pritsun suoniityllä Keimolassa. Hän sai elinikäisen kuritushuonetuomion, mutta hänet armahdettiin vuonna 1912.

Rangaistuksensa jälkeen Malmelin vaihtoi sukunimensä Nummeksi, avioitui ja asettui asumaan kuvan mökkiin Keimolan Lautmäkeen Luhtaanmäen kivisillan kupeessa.

Avioiduttuaan myöhemmin toisen kerran Malmelin siirsi talon toiselle puolen tietä, josta hän oli ostanut palan maata. Siellä hän asui aina kuolemaansa saakka 26. helmikuuta 1944.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .