Gallup: Perussuomalaiset nousemassa Vantaan toiseksi suurimmaksi puolueeksi – demarit, kokoomus ja vihreät menettämässä kannatustaan

Vaalit: Kokoomus näyttää tuoreen kyselyn mukaan menettävän sille tutun kakkospaikan.

Perussuomalaiset on kivunnut kokoomuksen ohi Vantaan toiseksi suurimmaksi puolueeksi, kertoo Tietoykkösen helmikuussa tekemä selvitys. Kärkipaikkaa Vantaalla pitää edelleen SDP.

Kyselyn mukaan perussuomalaisten kannatus on Vantaalla 19,3 prosenttia. Kasvua on 6,9 prosenttiyksikköä vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattuna.

Demarit, kokoomus ja vihreät ovat puolestaan menettäneet kannatustaan – kokoomus selvästi eniten.

Viime kuntavaaleissa kokoomus oli Vantaan toiseksi suurin puolue 24,4 prosentin kannatuksellaan. Tietoykkösen kyselyn mukaan kokoomuksen kannatus on laskenut 18,7 prosenttiin eli 5,7 prosenttiyksikköä.

Viime kuntavaalit voittaneet demarit pitävät Vantaalla edelleen kärkipaikkaa, mutta edellisvaalien 25 prosentin kannatus on laskenut 24,3 prosenttiin eli 0,7 prosenttiyksikköä.

SDP ei ole Vantaan kuntavaaleissa menettänyt ykköspaikkaansa kuin kerran, vuonna 2008. Silloin kokoomuksen kannatus oli suurempi. Vuonna 2012 demarit ja kokoomus saivat molemmat 18 valtuustopaikkaa, mutta demareiden äänipotti oli suurin.

Perussuomalaisten nousu Vantaan toiseksi suurimmaksi puolueeksi on historiallinen. Kokoomus oli suurin kuntavaaleissa 2008, kaikissa muissa kuntavaaleissa vuodesta 1980 lähtien kokoomus on ollut Vantaan toiseksi suurin puolue.

Kolmanneksi viime kuntavaaleissa Vantaalla tulleiden vihreiden kannatus on Tietoykkösen kyselyn mukaan nyt 15,5 prosenttiyksikköä, pudotusta 2,3 prosenttiyksikköä.

Kannatustaan ovat menettäneet myös keskusta (–1,5 prosenttia) ja ruotsalainen kansanpuolue (– 0,3 prosenttia).

Hyviä uutisia tuore selvitys tuo Vantaan perussuomalaisten lisäksi vasemmistoliitolle ja kristillisdemokraateille. Vasemmistoliittoa kannattaa 9,4 prosenttia, kuntavaaleissa 2017 kannatusta oli 7,4 prosenttia.

Kristillisdemokraattien suosiossa on hienoista nousua. Viime kuntavaalien 3,8 prosentin kannatus on noussut 4,2 prosenttiin. Liike Nyt saa Vantaalla kyselyn mukaan 1,3 prosentin kannatuksen.

Ylen 4. maaliskuuta julkaiseman kuntavaaligallupin mukaan koko Suomea tarkasteltaessa suurin puolue on SDP 19,5 prosentin kannatuksellaan. Perussuomalaisten kannatus on 18,7 prosenttia ja kokoomuksen 18 prosenttia.

Demareiden kannatus on Vantaalla selvästi koko Suomen lukuja korkeampaa, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannatuksen liikkuessa lähempänä valtakunnallisia lukuja.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli Vantaalla vain 52,3 prosenttia. Selvitys ei lupaa korkeaa äänestysprosenttia tälläkään kertaa. Vain noin puolet kyselyyn vastanneista vantaalaisista (51 prosenttia) pitää äänestämistään täysin varmana ja noin joka kolmas (31 prosenttia) melko varmana.

Selvitykseen haastateltiin puhelimella 503 vantaalaista helmikuussa.

Virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta on 4,4 prosenttia suuntaansa.

Kannatusarvio-osiossa suurimman puolueen virhemarginaali on 5,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Perussuomalaisten kannatus on noussut ja kokoomuksen laskenut kuntavaaleihin 2017 verrattuna. Huomioitava on, että muutokset muiden puolueiden kannatuksessa mahtuvat virhemarginaalin sisään.

Tutkimuksen tehnyt Tietoykkönen kuuluu samaan Mediatalo Keskisuomalainen -konserniin kuin Vantaan Sanomia julkaiseva Etelä-Suomen Media.

Kannatus

Miten kävi eduskuntavaaleissa?

Viimeksi puolueiden kannatusta mitattiin eduskuntavaaleissa vuonna 2019. Silloin Perussuomalaiset sai vantaalaisten äänistä 18,3 prosenttia. Perussuomalaisten kannatuksen nousu ei siis ole Vantaalla yhtä huimaa, jos sitä verrataan kuntavaalien 2017 sijaan eduskuntavaaleihin 2019.

Myöskään kokoomuksen kannatuksen lasku ei ole eduskuntavaaleihin verrattaessa yhtä merkittävä. Viime eduskuntavaaleissa kokoomus keräsi Vantaan äänistä 18,8 prosenttia, ollen toiseksi suurin. Ykköseksi Vantaalla tuli sosialidemokraatit 21,4 prosentin kannatuksella. Vihreiden kannatus oli 14,5 prosenttia. Vasemmistoliitto oli sai äänistä 5,9 prosenttia, Like Nyt ry Uusimaan yhteislista 5,2, Keskusta 5, kristillisdemokraatit 3, RKP 2,8 ja Sininen tulevaisuus 1,8 prosenttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut