Muutos: Paitakaupasta hävisivät lentokentälle jatkavat liikemiesasiakkaat ja lomalaiset.

Koronarajoitukset ja kontaktien välttäminen ovat saaneet ihmiset vähentämään asiointiaan myös kauppakeskuksissa.

Pakkalassa sijaitsevan Jumbon kävijämäärä putosi vuodesta 2019 vuoteen 2020 peräti 2,3 miljoonalla eli noin 20 prosenttia.

– Vuonna 2019 Jumbossa oli 11,8 miljoonaa kävijää ja 9,5 miljoonaa vuonna 2020, kertoo Jumbon kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro.

Eikä kuluva vuosi näytä tässä vaiheessa yhtään paremmalta, päinvastoin.

– Tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana kävijöitä oli 28 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna ennen koronapandemian alkua, Lehtoaro jatkaa.

Se merkitsee 500 000 käynnin vähennystä vuoden 2020 alkuun verrattuna.

Jumbo ei ole läpikulkupaikka, sinne tullaan tekemään ostoksia.

Myös Vantaan toisessa isossa kauppakeskuksessa Myyrmannissa kävijämäärä putosi, mutta hieman maltillisemmin kuin Jumbossa eli noin 16 prosenttia. Vuonna 2019 Myyrmannissa tilastoitiin 8,6 miljoonaa kävijää, kun viime vuonna luku oli 7,2 miljoonaa, kertoo kauppakeskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta.

Vuosi 2019 oli Jumbolle Lehtoaron mukaan huippuvuosi ja vuosi 2020 alkoi vilkkaana, joten pudotuksen jyrkkyys vielä korostuu.

Lehtoaro sanoo, että Jumbo pärjää kuitenkin hieman paremmin kuin keskustojen kauppakeskukset. Asiakkaita vetävät erityisesti päivittäistavarakaupat, Jumbon hypermarketit. Päivittäistavarakauppojen pärjäämisen lisäksi Hurmerinta mainitsee vielä Tokmannin, joka avasi uuden myymälän Myyrmannissa viime vuoden maaliskuussa.

Jumbo on myynniltään Suomen suurin kauppakeskus.

– Jumbo ei ole läpikulkupaikka, vaan sinne tullaan nimenomaan tekemään ostoksia. Lehtoaro sanoo. 

Keskiostokset Jumbossa kasvoivat noin 6,5 prosenttia, vaikka asiakkaita kävi vähemmän.

Myyrmäen juna-aseman kyljessä sijaisevassa Myyrmannissakin keskiostokset kasvoivat.

– Vaikka julkisen liikenteen matkustajamäärien vähentyessä kävijämäärissämme nähtiin laskua, myynti laski vain alle neljä prosenttia, eli asiakkaiden keskiostokset kasvoivat meillä reilusti, Hurmerinta toteaa.

Myymälöitä on Jumbossa lopettanut tai lopettamassa, mutta uusia on tullut tai tulossa tilalle. Piakkoin avaa Söstrene Grene ja myöhemmin toukokuussa Jysk. Lehtoaro sanoo, että normaaliaikanakin myymälöissä on vaihtuvuutta ja sitä myös kauppakeskus haluaa, jotta asiakkaiden mielenkiinto säilyy.

Yksi Myyrmannin uusista on kuplateetä myyvä More Tea.

Jumbossa näkyy lentoaseman ja koko Aviapoliksen työpaikka-alueen hiljeneminen, sillä asiakkaista iso osa koostuu lähialueen työntekijöistä ja matkailijoista.

Petrifunin myyjä Anne Hämäläinen sanoo, että heiltä ovat korona-aikana hävinneet bisnesmiesasiakkaat eikä lomalaisiakaan käy ostoksilla.

– Meillä on paljon kanta-asiakkaita, jotka lentävät työmatkoille ja lähtiessään tulevat ostamaan laukun täyteen paitoja ja solmioita. Etätyön ja videoneuvottelujen yleistyttyä tarve uusille paidoille on kuitenkin vähentynyt.

Arki Petrifunissa on viime aikoina ollut sellaista, että päivän asiakkaat voi laskea yhden käden sormilla.

– Ennen koronaa tehtiin yleensä 20–30 kauppaa päivässä.

Jumbon myymälä sulkikin ovensa maanantaina toistaiseksi. Muut Petrifunin myymälät pääkaupunkiseudulla suljettiin jo helmikuun puolivälissä.

– Mutta nettikauppa toimii, lomautettava Hämäläinen sanoo.

Passikuvat

Kuvat vanhenivat

Korona lopetti vuosi sitten matkustamisen ja uusien passi- ja viisumikuvien tarpeen. Kesällä koronatilanne näytti kuitenkin paremmalta. Studio Ruusun yrittäjä, valokuvaaja Marja Ruusu Korsosta kertoo, että perheet kävivät otattamassa lapsistaan passikuvia sillä ajatuksella, että ulkomaille pääsisi loppukesällä tai viimeistään koulujen syyslomien aikaan.

Niin ei käynyt ja moni jätti hakuprosessin kesken. Ruusu sanoo, että useita satoja passi- ja henkilökorttikuvia jäi käyttämättä ja sitten ne vanhenivat.

– Kuvat ovat voimassa vain kuusi kuukautta.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut