Lukuisat hiihtäjät ovat sivakoineet tänä talvena Keimolan Kaiun majalle – Petikosta Keimolaan kulkevalla ladulla on riittänyt hiihtäjiä ruuhkaksi asti

Keimolan Kaiun majassa osa pöydistä ammottaa tyhjyyttään. Siitä pitää huolen Kivistön Marttojen Marja Tuominen. Hän vahtii oven suussa, ettei salissa ole enempää kuin koronarajoitusten sallimat kuusi henkilöä kerrallaan.

Hiihtäjiä käy istahtamassa viimeistä viikonloppua (6.–7.3.) auki olevassa majassa tasaiseen tahtiin. Kuumat juomat ja makeat leivonnaiset käyvät kaupaksi. Suosituimpia ovat Kivistön Marttojen leipomat kahden euron tuoreet munkit. Martat arvioviat, että munkkeja on mennyt talven aikana yhteensä reilu tuhat.

– Viikonlopun aikana meillä on käynyt keskimäärin 300 asiakasta, Tuominen laskeskelee.

Jonne Hakkarainen, 10, nautti isänsä Juha Hakkaraisen kanssa kuumaa kaakaota ja pullaa. Takana on viiden kilometrin lenkki Petikosta Keimolaan ja edessä toinen mokoma takaisin.

– Olemme käyneet tässä melkein joka viikonloppu. Kilometrejä on kertynyt parisen sataa. Yleensä ajamme auton kotoa Askistosta Petikkoon, hiihdämme tänne tauolle ja sitten palaamme takaisin, isä kertoo.

Jonnesta hiihdossa parasta on hyvä luisto. Välillä mennään perinteistä, välillä luistelua ja joskus hiihtolenkki tehdään Serenassa tai Oittaalla.

Olemme käyneet tässä melkein joka viikonloppu.

Espoolainen Mikko Kärkkäinen on 18 kilometrin kohdalla noin puolivälissä lenkkiä. Kuluvan talven aikana hiihtokilometrejä on kertynyt arviolta 350.

– Jossain vaiheessa hiihdin talvessa aina sen tonnin. Tänä talvena olen hiihtänyt Keimolan lisäksi Petikossa ja Serenassa. Mutta nyt on pakko taas mennä, mies huikkaa ja kiihdyttää pois.

Varistolainen Toni Kyytsönen hiihtää neljättä peräkkäistä päivää. Talven hiihdot alkoivat vasta nyt, sillä ensin viisaudenhampaiden poisto vei ison siivun hyvistä hiihtokeleistä, sitten tulivat kovat pakkaset.

–  Nyt lomalla on hyvä hiihdellä, hän sanoo ja pohtii, miten löytää takaisin Petikkoon.

Helsinkiläinen Liisa Paakkanen etenee rauhalliseen tahtiin. Hän on viimeisillään raskaana, joten lenkit tehdään aina sen hetkisen olon perusteella.

– Käyn viikon aikana hiihtämässä yhdestä neljään kertaan, tunti tai puolitoista kerrallaan, hän kertoo.

Raskauden viimeisten viikkojen takia hän välttää liikaa rehkimistä.

– Tämä golfkentän laita on tasaista, ja siinä on nyt kiva mennä.

Häitä ja jouluja

Majaa vuokrataan yksityiskäyttöön

Teuvo Nikkinen, Risto Petäjistö ja Raimo Tuominen ovat osa viisihenkistä tuoreiden eläkeläisten kööriä, kuten he itse sanovat. Porukka pitää majan kunnossa ja vastaa sen vuokraustoiminnasta.

– Tänä talvena väkeä on riittänyt. Arvelen, että parhaimpina viikonloppuina täällä käy toista tuhatta ihmistä. Välillä ruuhkaa on ollut enemmän kuin joillakin Helsingin kaduilla, Nikkinen kertoo.

Maja on ollut nyt kaksi talvea viikonloppuisin auki Kivistön Marttojen toimesta. Muuta käyttöä sillä ei korona-aikaan ole juurikaan ollut. Majaa vuokrataan yrityksille, yhdistyksille, paikallisille kouluille ja päiväkodeille sekä yksityiskäyttöön.

– Täällä on vietetty monia häitä ja jopa jouluja. Yritykset vuokraavat majaa muun muassa liikuntapäivien pitämiseen. Kesällä tässä pelataan paljon beach volleyta. Oman seuramme pelaajat harjoittelevat täällä, mutta annamme kentän myös ulkopuolisten käyttöön, Nikkinen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut